Service

De Volkskeuken: smoorbak spruitjes met cashews en taugé

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: smoorbak spruitjes met cashews en taugé, hoofdgerecht voor 2 personen.

Onno Kleyn
Smoorbak spruitjes, cashew en taugé. Beeld Onno Kleyn
Smoorbak spruitjes, cashew en taugé.Beeld Onno Kleyn

‘Wie de naam heeft van vroeg opstaan, komt nooit te laat’, wilde mijn vader nog weleens debiteren. Zo is dat. Met kunst- en vliegwerk hebben groenteveredelaars in de loop van de jaren de laatste spoortjes bitter uit spruitjes weten weg te werken. Maar het maakt niks uit. Spruiten zijn de nationale zeurgroente, de vegetale zondebokjes die jaar in, jaar uit de culinaire woestijn in worden gestuurd als er weer wat te klagen valt. Groepsdruk op de schoolpleinen houdt het in stand. Zelfs de koters van verlichte kookouders leren van hun klasgenootjes dat spruiten op de wereld zijn om over te zaniken. Pas veel later, in de volwassenheid, zien veel mensen kans over hun walging heen te komen, dikwijls met volle inzet van de vers ontwikkelde ratio. Dat lukt echter niet allen.

Op de markt in Tonnerre kocht ik spruiten. Het verkleinwoord was hier niet van toepassing en beter nog, ze waren wat bitter. Fantastisch! Ze mochten de hoofdrol spelen in een vlotte smoorbak – ‘smoorbak’ is wat je in een wok maakt zonder laaiend vuur.

Ingrediënten

250 g spruitjes

1 rode ui

1 rode peper

4 eetlepels olie

2 tenen knoflook, gehakt

3 eetl. droge sherry

3 eetl. lichte sojasaus

1 eetl. balsamicoazijn

1 eetl. suiker

125 g taugé

50 g cashewnoten

Verwijder de lelijke, verwelkte blaadjes van de spruitjes. Zijn die er niet, laat dan alles zitten. Er wordt vaak ritueel maar onnodig blad verwijderd. Snijd de spruitjes in de lengte doormidden. Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook en doe er de spruiten in. Kook ze beetgaar in circa 4 minuten, proef. Laat ze uitlekken.

Snijd de gepelde ui doormidden en daarna in dunne plakken. Snijd de rode peper in plakjes. Hoe dichter je bij de steelaanzet komt, hoe meer zaadjes erin zitten en hoe heter de peper wordt. Besluit hoeveel je wilt gebruiken; een halve peper is vriendelijk, een hele proef je echt.

Bak de ui 2 minuten in de olie tot die net slap begint te worden. Doe de knoflook en peper erbij en bak tot het kleurt en geurt. Voeg de spruiten toe, meng, dek af en laat doorwarmen.

Klopt de sherry, sojasaus, balsamico en suiker door elkaar en voeg toe, samen met de taugé en cashewnoten. Smoor afgedekt nog 3 minuten, niet langer, anders wordt de taugé slap en draderig. Erbij: rijst en rode côtes du Rhône.

Meer over