Service

De Volkskeuken: Simpele Spaanse snacks

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: Empanadillas met tonijn, snack, 16 stuks

Empanadillas met tonijn Beeld Loethe Olthuis
Empanadillas met tonijnBeeld Loethe Olthuis

Elk land heeft zijn hartige pasteitjes: snacks van knapperig deeg gevuld met bijvoorbeeld kaas, vlees of vis. Handig, want je kunt ze ruim van te voren maken en er allerlei restjes indoen, ze zijn koud en warm lekker, ze zijn vullend, relatief goedkoop en gemakkelijk mee te nemen. Probeer deze simpele Spaanse empanadillas eens, de kleine versie van empanadas. Vervang de tonijn eventueel door zalm.

Bladerdeeg krijgt, als het goed uitgerold is met volkorenmeel, dezelfde stevige, iets droge structuur als ‘echt’ empanada-deeg. Je kunt de empanadillas prima invriezen en oppiepen in een voorverwarmde oven (180 graden).

Ingrediënten

1 pakje (roomboter)bladerdeeg (10 plakjes)

volkorenmeel

1 blikje MSC-tonijnmoot in olijfolie, nettogewicht 120 g

1 ui, gepeld, fijngesnipperd

100 g diepvrieserwtjes

3 biologische eieren

30-50 g geraspte oude kaas (naar smaak)

1 theel. gedroogde tijm

½ theel. chilivlokken

2 eetl. olijfolie

Garnering: grof zout, sesam- of maanzaad

Extra: deegroller, schoteltje doorsnede ca. 14 cm, kwastje, bakpapier

Laat de bladerdeegplakjes naast elkaar ontdooien. Kook de erwtjes volgens de gebruiksaanwijzing, spoel ze af onder de koude kraan en laat in een vergiet uitlekken. Kook 2 eieren hard. Laat schrikken, pel ze en prak ze fijn.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de uisnippers ca. 5 minuten op laag tot matig vuur. Laat ze iets afkoelen. Laat de tonijn zonodig uitlekken. Doe de tonijn in een ruime kom en voeg de uisnippers, fijngemaakte eieren, doperwtjes, kaas, tijm en chilivlokken toe. Meng goed en breng pittig op smaak met zout.

Bestrooi het aanrecht gul met volkorenmeel. Verwijder de plastic velletjes van de bladerdeegplakjes, leg ze op elkaar en rol ze uit tot een grote, zo dun mogelijke lap. Snijd er met behulp van het schoteltje rondjes uit. Kneed het rest van het deeg weer door, rol het opnieuw uit en haal er zoveel mogelijk rondjes uit: in totaal 16 zou moeten lukken.

Verwarm de oven voor op hete lucht 215 graden (boven-/onderwarmte 230 graden). Leg bakpapier op de bakplaat. Klop 1 ei goed los. Bestrijk de randen van de deegrondjes met een kwastje of je vingers met water. Schep op de helft van elk deegrondje een eetlepel tonijnmengsel. Klap dubbel en druk de randen dicht met je vingers of een vork. Bestrijk de bovenkant van de flapjes met een kwastje met het losgeklopte ei en bestrooi met grof zout en/of zaadjes. Bak de empanadillas met 8 tegelijk in het midden van de oven in ca. 15 minuten goudbruin. Eet ze lauwwarm of koud.

Meer over