Service

De Volkskeuken: runderrollade met rode wijn en tomaat

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: runderrollade met rode wijn en tomaat, hoofdgerecht voor vier personen.

Runderrollade Beeld Marcus Huibers
RunderrolladeBeeld Marcus Huibers

Het was voor het eerst dat ik voor de Algemene Politieke Beschouwingen ging zitten. Dat bleek verslavender dan gedacht, vanwege de heerlijke poppenkast die werd opgevoerd. Als eerste stormde Geert Wilders naar de interruptiemicrofoon. Ik voelde zowaar sympathie opkomen – niet voor zijn ideeën, maar voor de man zelf. Staat daar toch mooi jaar in, jaar uit schuimbekkend zijn achterban te bedienen. Zoiets eist doorzettingsvermogen.

Die plotselinge sympathie kwam wellicht ook door het optreden van Thierry Baudet. In plaats van commentaar te leveren op de begroting gebruikte hij zijn minuten om een krankzinnig, bij vlagen onnavolgbaar betoog te houden over hoe de QR-code het ultieme bewijs vormt dat een machtige elite via de weg van digitalisering een nieuwe wereldorde aan het vestigen is. Hij liet zelfs the great reset vallen, volgens complotdenkers een soort dag des oordeels waarop wij allen wakker worden en beseffen dat we slaaf zijn gemaakt van een bende geopolitieke schurken. Alleen Baudet en kornuiten hebben dat zien aankomen, uiteraard. Ze zijn ge-redpilled, een nogal infantiele verwijzing naar de film The Matrix, waarin Keanu Reeves een rood pilletje slikt en opeens ziet hoe de werkelijkheid in elkaar steekt.

Beroepshalve mag ik geen diagnosen op afstand stellen, maar wat ik zag leek toch verdomd veel op een verwarde persoon met een bezwete bovenlip en opengesperde ogen waaruit een mengeling van arrogantie en angst sprak. Dat laatste snap ik wel, want voor iemand die vreest voor de Totalitaire Digitale Onderwerping zit hij verdacht veel op Twitter.

Voor Baudet en alle anderen die wel wat kalmering kunnen gebruiken, maken we vandaag een ouderwetse runderrollade, een echo uit het verzonken Avondland, toen onze westerse beschaving nog niet werd bedreigd.

Ingrediënten

1 kg runderrollade

roomboter

2 grote uien, grof gesnipperd

4 teentjes knoflook, gehakt

25 g ansjovisfilet, uitgelekt

4 laurierblaadjes

2 kaneelstokjes

15 g verse rozemarijn

1 blik gepelde tomaten (400 g)

400 ml rode wijn

400 ml runderfond

Ga naar uw maatslager voor runderrollade. Die wordt vaak uit het liesstuk gesneden maar mijn slager gebruikt het liefst doorregen vang. Kruid de rollade rondom met zout en peper. Verhit een flinke klont roomboter in een braadpan en braad de rollade rondom bruin. Voeg de rest van de ingrediënten toe, breng het geheel aan de kook en zet vervolgens met gesloten deksel 4 uur in een oven op 125 graden.

Haal het vlees uit de pan, vis de kruiden eruit en kook de saus op hoog vuur nog wat in. Voeg een klont boter toe en pureer de saus met de staafmixer. Snijd het vlees in plakken en lepel er wat saus over. Eet er puree en rode kool bij. Wees gewaarschuwd: is vreselijk lekker.

Meer over