receptde volkskeuken

De Volkskeuken: roze bietjesmousse met chocoladeflinters

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Zoete roze bietjesmousse, nagerecht voor 4 personen.

Loethe Olthuis
Zoete roze bietenmousse. Beeld Loethe Olthuis
Zoete roze bietenmousse.Beeld Loethe Olthuis

Er was één groente waarvan ik vroeger gruwelde. Bietjes. Ik kende ze alleen als die slijmerige, voorverpakte bollen uit de supermarkt en van de geur alleen al ging ik over mijn nek. Tot ik een moestuin kreeg. Want een krakend vers bietje, net uit de grond en een half uur later op je bord, dat líjkt zelfs niet op die supermarktbiet. Zulke bietjes zijn een delicatesse, zoet, pittig, kruidig. Het enige minpunt is dat mijn fijnproevende kippen er ook dol op bleken te zijn, maar nadat ik ze had afgedekt met een net heb ik nog flink wat van die superknolletjes kunnen oogsten en eten.

Ik schil ze en stoof kleine blokjes in zoute roomboter. Ik rasp ze, rauw, en eet ze met een dressing van zure room en mierikswortel. Ik maak er soep van. Ik kook ze, liefst in de schil. Of ik wikkel ze, schil en al, in aluminiumfolie en gaar ze in een goed warme oven. En ik maak er dit verrukkelijke toetje van, dat zélfs lekker is met supermarktbietjes. Anti-verspillingtip: gebruik de overgebleven eidooiers in een omelet, in een cake, hartige taart of in koekjes. Klop ze los en roer ze door hete pasta (het wordt vanzelf een romige saus); of bind er saus of soep mee. Laat het daarna niet meer koken.

Ingrediënten

2 geschilde, gare bietjes (je moet van elk bietje 100 g overhouden)

1 eetl. sinaasappellikeur (bv. Grand Marnier)

3 ½ eetl. witte basterdsuiker

200 g stevige roomkaas (bv. Mon Chou)

½ theel. gemalen kardemomzaad

2 eiwitten

25 g pure chocolade

Voorbereiding (kan halve dag van tevoren): snijd 1 bietje in stukken; snijd het andere bietje in mooie kleine blokjes. Meng de bietenblokjes met de sinaasappellikeur en een halve eetlepel basterdsuiker.

Doe de stukken biet met de roomkaas, de kardemom en 2 eetlepels basterdsuiker in een hoge kom en pureer ze met een staafmixer tot een mooie roze crème. Zet even in de koelkast. Klop de eiwitten met 1 eetlepel basterdsuiker goed stijf. Spatel het eiwitmengsel door de bietencrème. Zet de bietenmousse en de bietenblokjes minstens 1 uur afgedekt in de koelkast. Hak de chocolade intussen in stukjes of schaaf er krullen van.

Maak af voor het eten: verdeel de bietenblokjes met likeur over 4 wijde glazen. Schep er zorgvuldig de bietenmousse op en strijk de bovenkant iets glad. Maak de randen van het glas zo nodig schoon met keukenpapier. Garneer met de chocoladeflinters.

null Beeld

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over