Service

De Volkskeuken: Rijp en groen in een kom

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: Pokébowl met gemengde groente, lunchgerecht voor 2 personen.

Pokébowl met zalm en gemengde groente. Beeld Marie Louise Schipper
Pokébowl met zalm en gemengde groente.Beeld Marie Louise Schipper

Daar sta je dan, in een lege kantoortuin op de derde verdieping, hongerig als een leeuw. De trommel met boterhammen is al lang leeg. De strooptocht naar iets voedzaams leidt nog tot enige lichaamsbeweging. Dat is een voordeel, want reken maar dat de buit hoogcalorisch is.

Op de eerste verdieping staan liefst twee automaten naast elkaar, in de schemering. Zacht zoemend, in hun inwendige zit een keur aan chips, zoutjes, zoetigheid en broodjes die zeker negen dagen vers blijven. Heel af en toe kun je er zelfs een bakje yoghurt in vinden.

Dit soort automaten staat overal, van kantoor tot school, tot ziekenhuis tot Tweede Kamergebouw. Ondernemer René Bink verbaasde zich al lange tijd over het ongezonde aanbod, terwijl in Aziatische landen wel gezond eten uit een automaat komt. ‘Dat zijn bijna mini-restaurantjes’, zegt hij, ‘met producten van goede kwaliteit.’

Sinds anderhalf jaar staat zijn slimme alternatief op een aantal locaties in Brabant, Utrecht, Gelderland en Flevoland. Daarin bevindt zich een keur aan gezond eten: van maaltijdsalades, soepjes, tot ontbijtjes. De voorraad vullen medewerkers van Healthy Fridge dagelijks aan. Het moment tussen bereiden en consumeren is zo kort mogelijk. De prijzen zijn vergelijkbaar met wat je in de supermarkt betaalt voor dit soort producten.

De afnemers zijn kantoorpersoneel en ziekenhuismedewerkers. Bij die laatste groep doen de soepjes het goed. ‘Lekker als je ’s nachts moet werken en de kantine gesloten is’, zegt Bink. Op kantoren is de pokébowl een topper, een van origine Hawaïaanse salade met rijst, groenten en (rauwe) vis.

Inmiddels heb ik mijn eigen koelkast gereorganiseerd: meuk eruit, gezond erin. Deze allesomvattende salade is ook voor een thuiswerker een gezonde optie.

Ingrediënten

60 g rijst (ik nam zilvervlies basmati)

200 g zalm, zo vers mogelijk

200 g edamame boontjes (verkrijgbaar in de grote supermarkt)

½ komkommer in sliertjes

2 bospeentjes in sliertjes of julienne

wat groenten uit het zuur (Turkse supermarkt)

1 nori-vel, versnipperd

sriracha saus (of andere chilisaus),

sojasaus (ik nam ponzu)

sesamzaadjes ter garnering

Pak twee kommen of grote diepe borden. Deze salade kunt u lauw nuttigen of koud. Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking. Snijd de zalm in stukjes. Laat eventueel de vis een kwartiertje ‘garen’ in wat citroensap en kokosmelk, of bak hem gedurende korte tijd om en om. U kunt ook de gerookte variant nemen.

Rangschik de zalm en de groenten om de rijst heen. Garneer met het zuurwerk en de nori. Besprenkel naar believen met de chilisaus en sojasaus. Bestrooi met de sesamzaadjes.

Meer over