De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: quiche voor het normalere leven

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag groentequiche, een hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Net als de basisscholieren springen vanaf deze week de pubers weer op hun fiets naar school voor hier en daar een dagdeel les. Hoewel mijn kinderen snákken naar hun vrienden en een andere omgeving dan thuis, gingen ze toch iets missen. ‘Er is geen schoolkantine en het is wel zo lekker om elke dag uitgebreid thuis te lunchen.’ Voor wie het wil weten: mijn dochter heeft zich bekwaamd in het pocheren van eieren, mijn zoon maakt tosti’s met specerijenkorst. ‘En we moeten weer haasten met avondeten, voor het sporten. Al mogen we wel weer echt trainen.’

Dus maak ik een quiche: warm, lauw en koud lekker, en het restje kan mee naar school. Als er restjes zijn, met die pubers in huis.

Ingrediënten

Deeg:

300 g bloem

150 g boter

mespunt zout

1 ei

75 g geraspte kaas

3 eetl. water

Vulling:

1 grote ui

1 teen knoflook

1 stengel bleekselderij

1 eetl. olijfolie

100 g wortel

250 g dunne groene asperges

200 g (diepvries)doperwtjes

125 g zachte geitenkaas

5 eieren

peper uit de molen

Extra: staafmixer, quichevorm van 30 cm.

Kneed bloem, boter, zout, het ei en de geraspte kaas en het water tot een mooi deeg. Maak er een bal van en zet die afgedekt minstens een half uur in de koelkast.

Snipper de ui en de knoflook, snijd de bleekselderij in dunne boogjes en bak dit in de olijfolie op een middelhoog vuur tot de ui begint te bruinen. Snijd in die tijd de wortel in kleine blokjes, snijd de kopjes van de asperges af en leg die even apart. Snijd de aspergestengels in stukjes van 2 centimeter.

Als de ui bruin is mogen wortel, de aspergestukjes en de doperwtjes erbij. Zet het vuur iets hoger en bak het een paar minuten.

Meng in de tijd de geitenkaas met de eieren en flink wat peper uit de molen. Het wordt het mooist egaal met een staafmixer.

Zet het vuur onder de groenten uit. Zet de heteluchtoven aan op 180 graden.

Strooi wat bloem op het werkblad en rol de bal deeg uit tot een mooie ronde lap. Leg de lap in de quichevorm en prik er met een vork gaatjes in. Verdeel de groenten erover, schik de aspergekopjes er op en giet het kaas-eimengsel erover. Bak de quiche in 30 minuten gaar en goudbruin. Snijd in punten en serveer met bijvoorbeeld een zelfgemaakte aardappelsalade.

Meer over