Service

De Volkskeuken: pretzels om te delen

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: pretzels, snack of bijgerecht voor 4 tot 8 personen.

Ik kreeg laatst brieven van lezers: ze hadden zo’n trek gekregen van het fotootje bij de Volkskeuken. Het was een pretzel, en ze konden niet wachten om die zelf eens te maken. Groot was hun teleurstelling toen bleek dat het plaatje niet het eindresultaat was, maar een ingrediënt van het ‘rocky road’-snoep.

Ik snapte de teleurstelling, want een verse pretzel is heerlijk. Maar na eentje heb ik wel genoeg. Daarom is het nog fijner dat we weer met veel mensen kunnen afspreken: eet de pretzels bij de barbecue met vrienden, de borrel in uw tuin, de lunch in het park of een feestje op het strand.

Pretzels Beeld Tallina van den Hoed
PretzelsBeeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

400 g bloem

7 g droge gist

2 theel. bakpoeder

1 theel. zout

1 theel. suiker

250 ml lauw water

1 ei

1 eetl. grof zeezout

Meng bloem, gist, bakpoeder, zout en suiker in een ruime kom. Giet het water erbij en kneed het 8 tot 10 minuten. Ik liet de keukenmachine het werk doen. Het wordt een ietwat plakkerig, zacht deeg. Dek de kom af, zet hem op een tochtvrije plek en laat het deeg een uur rijzen.

Kneed het deeg dan nog een keer door, verdeel het in 8 stukken. Rol elk stuk uit tot een sliert van ongeveer 50 centimeter. Bekleed een bakplaat met (pfasvrij) bakpapier. Verwarm de heteluchtoven voor op 220 graden.

Nu gaat u de pretzels vormen. Leg een sliert voor u in de vorm van een smalle, hoge U. Draai de uiteinden iets boven het midden twee keer om elkaar heen. Vouw de bovenkant van de slierten om en plak de uiteinden iets uit elkaar op de onderkant van de U vast. Al lezend is het misschien lastig te volgen, maar als u eenmaal zo’n deegsliert in uw handen heeft, gaat het als vanzelf. Heeft u geen zin in de standaard pretzelvorm, dan kunt u de sliert ook dubbelvouwen en om zijn as draaien: dat is ook mooi en net zo lekker. Of maak er rondjes van. Duw de slierten vervolgens een beetje plat en laat ze nog 10 minuten rijzen. Klop het ei los, kwast elke pretzel ermee in en verdeel het zeezout erover. Mochten uw pretzels nu zo rijzen dat de gaatjes ervan dicht dreigen te raken, dan kunt u ze best even voorzichtig oprekken.

Bak de pretzels in 10 minuten knapperig en bruin. Eet ze zo vers mogelijk. Zo uit de hand, of met een lekkere dip.

Meer over