Service

De Volkskeuken: preisoep met cassave en kokos

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: preisoep, hoofdgerecht voor 3-4 personen

Preisoep met cassave en kokos Beeld Pay-Uun Hiu
Preisoep met cassave en kokosBeeld Pay-Uun Hiu

Mijn vrienden P. en S. hebben ieder drie gerechten gekookt en ik moet zeggen welk het lekkerst is. Gelukkig menen ze het niet serieus, want dan heb je als gast nogal een verantwoordelijkheid om het gezellig te houden. Maar aan het eind van de maaltijd spreken de schalen voor zich, in het bijzonder die ene die opvallend veel leger is dan de andere.

‘Nou, niks bijzonders, cassave in kokossaus’, zegt P. daarover. En voor de kleur heeft hij er gehalveerde kerstomaatjes door gedaan. Cassave, daar had ik nou niet aan gedacht. Ik eet het alleen verwerkt in veganistische kroepoek, maar in Amsterdam-Zuidoost, waar P. en S. wonen, is cassave (ook bekend als maniok) ruimschoots ingeburgerd. In de Surinaamse keuken maken ze er soep met balletjes van, puree, brood, koekjes, soesjes – nou ja, alles wat je met een zetmeelrijke knol kunt doen. Door de combinatie van cassave en kokos is de saus zacht van textuur, met een even zachte, verrukkelijke smaak. ‘Snufje van dit en snufje van dat’, aldus de kok.

Thuis wacht er nog 1,5 kilo prei die overbodig bleek bij een eerder project en die natuurlijk niet in de vuilnisbak moest belanden. Integendeel, prei lijkt me precies de goede groenten voor een maaltijdvullende upgrade van de cassave-kokossaus van P. Preisoep met kruimige aardappel is al heel lekker, maar met cassave wordt het helemaal als fluweel. Eet er als contrast bijvoorbeeld een knapperige paksoisalade bij met een dressing op basis van sesamolie met seroendeng en neem roti’s (uit de supermarkt) om in de soep te dopen.

Ingrediënten

scheut olie

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, gesnipperd

1 theel. gemberpoeder

1 theel. korianderpoeder

1 theel. kardemompoeder

500 g prei, schoongemaakt, in reepjes

1 cassaveknol (ca. 400 g), geschild in kleine blokjes

400 ml kokosmelk

1 l groentebouillon

1 stengel citroengras (sereh)

300 g kerstomaatjes, gehalveerd of in kwarten

scheutje citroensap

Verhit de olie in een ruime pan en bak daarin de ui en knoflook op middelhoge temperatuur. Laat ze iets zacht worden en voeg dan gemberpoeder (djahé), korianderpoeder (ketoembar) en kardemompoeder toe, en laat ze even meebakken. Roer de prei en de cassavestukjes erdoor en bak die ook even mee. Voeg de kokosmelk en de bouillon toe, breng aan de kook en doe de serehstengel in de pan. Laat de soep 20 minuten zachtjes koken en roer af en toe. Haal de serehstengel eruit. Voor een iets gebonden effect kunt u heel kort de staafmixer door de soep halen. Voeg daarna de tomaatjes toe en laat de soep nog tien minuten sudderen (gebruik een kookplaatje om aanbranden te voorkomen). Breng op smaak met zout en peper en een scheutje citroensap.

Meer over