de gidsvolkskeuken

De Volkskeuken: pittige snijbonen in sichuanstijl

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: snijbonen in sichuanstijl, bijgerecht voor 2 personen.

Snijbonen in sichuanstijl. Beeld Pay-Uun Hiu
Snijbonen in sichuanstijl.Beeld Pay-Uun Hiu

Misschien doen ze het al jaren, maar heeft vriend J. het pas nu ontdekt: op een onopvallend hoekje in een onopvallende woonwijk vlak achter het vakantiepark waar we elke zomer doorbrengen, staat op sommige dagen een tafeltje met groenten uit eigen tuin. De ene keer liggen er bietjes voor 1 euro per zak, of 2 courgettes voor 1 euro, de andere keer sperzieboontjes of tomaten. Er liggen ook enveloppen om het geld in te doen en in de brievenbus te gooien.

Laatst lagen er snijbonen. Om een of andere reden was ik daar niet zo van. Ik vond ze altijd hard en draderig. Daarom werden ze ook altijd door de molen gehaald, soms in zout geconserveerd of gewoon in potten en blikken gestopt en vond ik ze helemaal niet meer te eten. Maar net zoals witlof niet meer bitter is, worden de snijbonen tegenwoordig ook wat toegankelijker geteeld en zo vers van de grond vond ik ze onweerstaanbaar. Wat thuis ook bleek. Gewoon wassen, in schuine stukjes snijden (afhalen hoefde niet eens), 6 minuten koken, beetje zout en verder niets meer aan doen. Heerlijk zacht en mals. Zelfs koud als ontbijt nog stiklekker.

Ik wilde er natuurlijk toch nog wat mee doen. Als ze zo zacht zijn, dacht ik, moet alleen frituren en bakken, zoals in de sichuankeuken, toch ook kunnen. Dus maakte ik van Hollandse snijbonen en pittig gerecht met de typische smaken uit Sichuan door de szechuanpeper (in het Chinees ‘bloemenpeper’) en de lokale specialiteit Pixian doubanjiang, een hete pasta van gefermenteerde tuinbonen en pepers. Beide zijn verkrijgbaar in de toko, maar zonder szechuanpeper is het ook lekker met een potje chili bean sauce uit de supermarkt.

Ingrediënten

1 à 1 ½ theel. szechuanpeper

arachide- of zonnebloemolie

200 g gesneden snijbonen

2 lenteuitjes, in ringetjes

1 à 2 teentjes knoflook, fijngehakt

stukje gember, geschild, fijngehakt

½ -1 eetl. Pixian doubanjiang of chili bean sauce

1 eetl. rijstwijn

handje ongezouten cashewnoten, grof gehakt

sesamolie

Rooster de szechuanpeper kort in een droge koekenpan en kneus daarna de korrels in een vijzel. Verhit een royale laag olie in de wok, genoeg om de snijboontjes (in porties) in te frituren. De olie is op temperatuur als hij begint te bruisen als u er in boontje in doet. Frituur de boontjes en laat ze uitlekken op keukenpapier. Giet de olie uit de wok en veeg hem schoon. Gebruik 1 eetl. olie om lenteui, knoflook en gember in te fruiten. Bak dan op niet al te hoog vuur de tuinbonenpasta en rijstwijn mee en vervolgens de boontjes, szechuanpeper en cashewnoten. Druppel er tot slot wat sesamolie over.

Meer over