Service

De Volkskeuken: pindasoep met tomtoms

Het recept van de dag van uw Volkskok vandaag: pindasoep met bananenballetjes, maaltijdsoep voor 2 à 3 personen

Pindasoep met tomtoms Beeld Pay-Uun Hiu
Pindasoep met tomtomsBeeld Pay-Uun Hiu

Eindelijk is de eetclub weer bij elkaar. ‘Weten jullie dat de vorige keer bijna vier jaar geleden was?’, zegt een van ons als we met een glas prosecco in de tuin zitten. Nee, dat wisten we niet. Maar het is wel zo, en toch ook weer niet. Zelfs met tussentijdse verhuizingen en nieuwe liefdes bij deze en gene is alles als vanouds.

Ieder heeft een eigen specialiteit voor het eten klaargemaakt en bij Mercedes is dat, onvermijdelijk in juli, pindasoep. Al tien jaar is Mercedes Zandwijken de onvermoeibare initiator en organisator van de Keti Koti Tafels, ter herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli. Ze heeft er samen met haar man een ritueel voor gemaakt en inmiddels honderden van deze Keti Koti Tafels geleid met dialogen, rituele handelingen en een maaltijd met vaste, symbolische gerechten als pindasoep, heri heri en bojo (Surinaamse cake).

Dit jaar heeft ze met een heel team enkele duizenden ‘dialoogtassen’ samengesteld, met onder meer blikken (vegan) pindasoep naar recept van haar zoon Elias. Dus niet geheel toevallig staan er nog wat blikken in haar keuken. Héél lekker, is ons unanieme oordeel. Maar die blikken zijn er pas weer volgend jaar en zoon Elias fietst door Frankrijk en reageert niet op dringende appjes voor het recept. Daarom maak ik een eigen versie, gebaseerd op de soep van Jason Tjon Affo in het boek Vegan Soul Food.

Ingrediënten

2 à 3 eetl. (arachide)olie

1 rode ui, gesnipperd

3 teentjes knoflook, fijngehakt

stukje gember, geschild, fijngehakt

2 aardappelen, geschild, in blokjes

1 à 2 theel. sambal

2 eetl. tomatenketchup

1 theel. piment

2 eetl. ketjap manis

1 l. groentebouillon

1 bosje selderij, gesnipperd (houd paar takjes apart)

1 serehstengel

2 blaadjes laurier

2 blaadjes djeroekpoeroet

2 rijpe bakbananen

150 g pindakaas

scheut citroensap

handje pinda’s

Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit daarin ui, knoflook en gember. Bak vervolgens de aardappelblokjes mee en roer sambal, tomatenketchup en piment erdoorheen. Voeg ketjap manis, bouillon, selderij, serehstengel, blaadjes laurier en djeroekpoeroet toe. Breng alles aan de kook en laat ca. 30 minuten zachtjes doorkoken.

Maak intussen de tomtom: schil de bakbananen en kook ze 30 minuten in water. Haal ze uit het water en prak ze fijn. Vorm er met natte handen balletjes van ter grootte van een knikker.

Haal de sereh, blaadjes laurier en djeroekpoeroet uit de soep, roer de pindakaas erdoor en laat nog ca. 10 minuten pruttelen. Voeg indien gewenst nog een beetje bouillon toe en breng de soep op smaak met citroensap, zout en peper.

Leg een paar tomtoms in een soepkom of -bord, schep de soep eroverheen. Decoreer met wat selderijblad en (gehakte) pinda’s.

Meer over