Service

De Volkskeuken: Overdaad-crumble

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: Courgettecrumble met munt, hoofdgerecht voor 2 personen.

Courgettecrumble met munt Beeld Loethe Olthuis
Courgettecrumble met muntBeeld Loethe Olthuis

Collega-volkskok Tallina verzuchtte vorige week dat ze wilde dat ze mijn groentekas had, met de bijbehorende tomatenoverdaad! Het was maar goed dat ze tomaten had gekocht. Want terwijl ik andere jaren ongebreideld tomatensaus, tomatensoep en wat-dan-ook tomaterigs kon maken, was ik dit jaar al blij met tomaatjes voor de sla. Met dank aan de kledderzomer.

Nee, het was niet echt een goed moestuinjaar. Op één steunpilaar na: courgettes. Droge of natte zomers, koude of warme, courgetteplanten blijven vruchten geven. Ik heb altijd gele courgettes omdat je die beter ziet en ze bovendien sterker zijn: gek genoeg vind je ze nauwelijks in de winkel. Zet ze volgend jaar gewoon eens in je tuin, of in een kuip op het balkon! Met twee courgetteplanten heb ik de hele zomer gestaag zo’n zes courgettes per week. Die overdaad maakt creatief. Waarom zou je geen hartige crumble kunnen maken?

Als je boter eerst een paar uur in de vriezer legt, kun je hem grof raspen en krijg je gemakkelijker mooie kruimels. Doe de voorbereiding eventueel een halve dag van te voren.

Ingrediënten

75 g koude boter, in kleine blokjes (+ extra boter voor invetten)

75 g bloem

3 goed volle eetl. paneermeel

25 g geraspte Parmezaanse kaas

550-600 g middelgrote courgettes

100 g biologisch ontbijtspek, in reepjes

1-2 eetl. olijfolie

blaadjes van 1 bosje munt, fijngehakt

150 g zachte geitenkaas of feta

Extra: ovenschaal ca. 25x18 cm, keukenpapier, koekenpan, wok, (grove rasp)

Voorbereiden: vet de ovenschaal in met boter. Meng de koude boterblokjes/boterrasp, bloem, paneermeel en Parmezaanse kaas door elkaar en wrijf het mengsel met koude vingertoppen (even onder de koude kraan) tot kruimels. Zet in de koelkast. Maak de courgettes schoon en snijd ze in plakken. Bak de spekreepjes zonder extra vet op matig vuur knapperig, schep regelmatig om. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Verhit de olijfolie in de wok en bak de courgetteplakken met een flinke snuf zout op matig tot hoog vuur tot het vocht is verdampt en ze iets bruin beginnen te worden. Bestrooi met versgemalen peper en schep uit de pan.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 210 °C (boven-onderwarmte). Meng de courgettes met de spekreepjes en munt en verdeel gelijkmatig over de ovenschaal. Verdeel/verkruimel de geitenkaas erover en bestrooi op het laatst met het crumblemengsel. Zet 25-35 minuten in het midden van de oven tot de crumble-laag mooi bruin is en de binnenkant warm. Geef er tomatensalade bij.

Meer over