De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: ovenschotel met aardappel en spinazie

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: ovenschotel met aardappel en spinazie in bechamelsaus, hoofdgerecht voor 2 personen.

Ovenschotel met aardappel en spinazie in bechamelsaus. Beeld Sake Slootweg
Ovenschotel met aardappel en spinazie in bechamelsaus.Beeld Sake Slootweg

Wat ongemakkelijk stond een jongen met een mutsje en een linnen tas vorige week voor het potten- en blikkenschap in de supermarkt. Vertwijfeld keek hij naar een potje worteltjes. Toen legde hij het in z’n mandje.

Even fantaseerde ik dat onze coronaverzamelwoede tot een opleving van het weckpottenschap zou gaan leiden. Weg avocado, hallo blikgroenten. Voor ons menu op de lange termijn zou dat helemaal geen slecht idee zijn; ingemaakte groenten zijn heel duurzaam.

Dat we nog even hebben te gaan tot deze ommekeer, bleek verderop in de gehavende winkel. In een compleet leeg vriesvak had iemand een grote glazen pot spinazie achtergelaten.

Groenten uit een pot; zelf heb ik er overwegend kleffe associaties bij. Toch zijn het gewoon groenten. Laat ik nu dan over mijn eigen weckpotvrees heen stappen, dacht ik, en nam de pot mee naar huis. De spinazie smaakte prima. Alleen de doffe kleur vond ik niks. Daar moest saus over. Ik maakte een ovenschotel van spinazie met aardappel en ansjovis in bechamelsaus; mijn weckpot-ommekeer smaakte heerlijk.

Ingrediënten

2 potten spinazie van ieder 330 g, uitgelekt

1 flinke ui, in ringen

boter om te bakken

300 g vastkokende aardappelen, geschild, in schijfjes

50 g roomboter

50 g bloem

½ liter volle melk

1 laurierblad

nootmuskaat

cayennepeper

1 theel. mosterd

5 ansjovisfiletjes, fijngesneden

Bereiding

Verwarm de oven op 220 graden. Doe de spinazie in een schone en uitgespoelde theedoek, vouw dicht en pers zo veel mogelijk water uit de spinazie door de doek aan de bovenkant strak aan te draaien. Snijd de spinazie fijn en herhaal de doekprocedure nogmaals.

Bak de uienringen in wat boter in een koekenpan in zo’n 15 minuten zachtjes goudbruin. Houd apart. Kook de aardappelschijfjes beetgaar en giet af. Maak de bechamelsaus: Smelt de 50 gram boter in een steelpan op laag vuur en voeg de bloem toe. Roer tot een gladde roux. Laat een minuut zacht garen. Laat afkoelen. Verwarm de melk met het laurierblad. Klop de warme melk in beetjes door de roux tot alle melk is opgenomen. Kook al kloppend enkele minuten zachtjes door. Voeg een snufje zout, nootmuskaat, cayennepeper en de mosterd toe.

Kneed de ansjovis door de spinazie. Meng dit met de ui, aardappel en de helft van de saus. Controleer op smaak. Stort in een beboterde ovenschaal. Giet de overgebleven saus eroverheen. Zet ongeveer 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Eet met een salade.

Meer over