Service

De Volkskeuken: open ravioli met rivierkreeftjes en zalm

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: open ravioli met rivierkreeftjes en zalm, hoofdgerecht voor 4 personen.

Loethe Olthuis
Open ravioli met rivierkreeftjes en zalm. Beeld Loethe Olthuis
Open ravioli met rivierkreeftjes en zalm.Beeld Loethe Olthuis

Met Kerst heb ik heerlijk gegeten, maar niet zelf gekookt. Dat voelt vreemd. Dus ga ik dat met de jaarwisseling inhalen, als een soort derde kerstdiner. Dit decadent lekkere gerecht is niet moeilijk te maken en je kunt alles voorbereiden, maar hulp bij het opmaken van de borden is wel handig. Verwarm de borden goed voor, bijvoorbeeld in de oven op zo’n 80 graden. Zo kun je ook de zalm warmhouden.

Ingrediënten

8 vierkante groene lasagnevellen

400 g gekookte rivierkreeftjes

50 g boter

1 blikje tomatenpuree à 70 g

400 ml slagroom

4 eetl. cognac

½ visbouillonblokje

1 theel. gedroogde oregano

ca. 20 sprietjes bieslook

ca. 300 g biologische zalmfilet, in flinke dobbelstenen

extra: scherp mes, 4 warme borden, schuimspaan

Breng een flinke pan met ruim water en een snuf zout aan de kook. Kook de lasagnevellen in twee rondes – dit helpt tegen het plakken – in zo’n 6 minuten beetgaar. Schep de vellen uit de pan in een vergiet en spoel ze koud onder de kraan. Laat goed uitlekken. Hak de rivierkreeftjes grof, houd een paar achter voor garnering. Verhit de helft van de boter in een braadpan, voeg de rivierkreeftjes toe en roerbak ze een halve minuut. Haal ze met de schuimspaan uit de pan.

Roer de tomatenpuree door het achtergebleven bakvet, schenk de slagroom en cognac erbij, verkruimel het bouillonblokje erboven en roer de oregano erdoor. Breng zonder deksel op matig tot hoog vuur al roerend aan de kook en laat 4 minuten iets inkoken, roer regelmatig. Meng de rivierkreeftjes erdoor. Maak de saus naar smaak af met peper, laat afkoelen en zet koud weg. Leg de lasagnevelletjes op een stapeltje en snijd ze schuin doormidden, tot driehoekjes. Bewaar ze afgedekt op kamertemperatuur.

Verhit voor de bereiding de kreeftensaus opnieuw, laat niet meer koken. Bestrooi de zalmblokjes rondom met zout en peper. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zalmblokjes één tot anderhalve minuut om en om tot ze bijna gaar zijn. Haal uit de pan en houd warm.

Zet de warme borden naast elkaar. Stapel op elk bord een schepje rivierkreeft met saus en wat bieslooksprietjes, daarop een driehoekje lasagne, weer kreeftensaus met bieslook, weer een velletje lasagne. Herhaal tot de saus en lasagne op is, eindig met saus. Leg de zalmblokjes eromheen en garneer met bieslook en de achtergehouden rivierkreeftjes. Eet direct, bijvoorbeeld met gestoomde broccoliroosjes.

Meer over