De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: noedelsoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: opgeleukte pakjesnoedels, lunchgerecht voor 1 persoon.

Noedelsoep

 Beeld Tallina van den Hoed
NoedelsoepBeeld Tallina van den Hoed

In de schuur staan 3 volle verhuisdozen. Vol met puberkleren, oud speelgoed dat z’n magie heeft verloren voor mijn grote kinderen, spelletjes en meer van wat je zoal verkoopt op een vrijmarkt. De pubers hadden bedacht dat ze daar een fijne slag mee zouden slaan, om zo hun altijd te kleine berg geld mee aan te vullen.

Dat wordt ’m vandaag niet, want in een virtuele kleedjesmarkt had mijn grut geen zin. Het grut heeft overigens ook geen zin in het Wilhelmus zingen op het balkon of toasten op de koning. ‘Je kunt beter toasten op wetenschappers die een vaccin gaan uitvinden. Of al die mensen in de zorg een lekker koud frisdrankje brengen.’ moppert Dochter. ‘Of school gewoon helemaal afschaffen, nu ik toch al over ben en we helemaal niks leuks kunnen doen in de meivakantie’, doet zoon een duit in het zakje.

‘Zullen we samen oranjetompoucen bakken?’, probeer ik nog, maar ze sloten zich al weer zuchtend op achter hun koptelefoons. Het valt niet mee, puberen op een feestdag die niet feestelijk voelt.

Dan paai ik ze maar op een andere manier. Met hun all-time favourite, dus ook in lockdown: opgeleukte noedelsoep. Instantnoedels zijn best lekker, als je de goede neemt. Onze favoriet is Yumyum, want die heeft veel verschillende smaken en gebruikt duurzame palmolie.

Ingrediënten

1 ei

zout, peper

olie

5 peultjes

1 bosuitje

5 cm. prei

1 handje taugé

1 pakje noedelsoep

1 blad ijsbergsla

1 eetl. crunchy uitjes

evt. hete saus

Klop het ei goed los met wat water, zout en peper. Bak er in een pietsje olie een omeletje van. Houd apart. Haal de peultjes af, hak de bosui in ringetjes, halveer de prei, spoel hem uit en snijd in reepjes. Spoel de taugé even af. Breng 350 ml water aan de kook en doe de peultjes en de prei erin. Doe dan de noedels uit het pakje erbij, met de bouillon en de olie die erbij zit, in van die kaboutersachetjes. Meestal zit er los ook een zachtere hete peper bij, doe daar voorzichtig mee. Als de noedels na een minuutje zacht zijn, kan ook de taugé en de bosui erbij. Kook het nog een minuut. Snijd dan het blad ijsbergsla in reepjes en doe het in een grote soepkom. Giet de noedels en groenten erbij. Snijd de omelet in reepjes, leg het erop, garneer met de knapperige uitjes en eventueel de hete saus. Daar worden pubers blij van.

Meer over