Service

De Volkskeuken: namaakvis van bananenbloesem

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: nepviskoekjes, een hoofdgerecht voor 4 personen

In de twee jaar dat mijn dochternu vegetarisch eet, hebben we veel ontdekt. Dat er in heel veel snoep gelatine zit. Dat je met bonen, noten, kaas en paneermeel wonderen kunt verrichten. Dat vleesvervangers in de supermarkt steeds beter worden, maar dat je ‘oosterse schijven’ diep moet wantrouwen. En dat er maar weinig lekkere nepvis is. Er is een supermarkt die nepvissticks in het koelvak heeft, en die lijken inderdaad op vissticks, maar dat is het dan ook. We hebben een keertje nepzalmfilet geproefd, maar dat was niet om over naar huis te schrijven.

‘Nou ja’, zei dochter, ‘dan maar geen vis.’ En toch was ze blij toen ik met iets nieuws uit de supermarkt thuiskwam: bananenbloesem. Het zit in een blik en net als jonge jackfruit heeft het een bite. Met bananenbloesem kun je nepvis maken.

Ik gebruikte wat tips van Fair Trade Original, en heel veel van internet, en nee, het is geen vis. Maar het heeft er wel wat van weg en het is lekker. Dochter was blij.

Fakefish-koekjes van bananenbloesem Beeld Tallina van den Hoed
Fakefish-koekjes van bananenbloesemBeeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

1 blik bananenbloesem (Fair Trade Original of bij de toko)

1 blikje kikkererwten van 200 g

½ vel nori in kleine snippers (eventueel)

1½ eetlepel currypasta

sap van een halve limoen

1 eetl. zoute sojasaus

4 bosuitjes

110 g paneermeel

1 eetl. limoensap

3 eetl. zoute sojasaus

1 theel. sambal badjak

1 eetl. honing of agavesiroop

1 theel. sesamolie

1 teen knoflook, geperst

1 eetl. water

Spoel de bananenbloesem goed af en laat de stukken uitlekken. Giet de kikkererwten af. Om het nog meer op vis te laten lijken, kun je een half vel nori in kleine stukjes knippen en dit ook toevoegen. Heb je dat niet: zonder is het ook lekker. Doe dit alles met de currypasta, limoensap en de sojasaus in een hakkertje en maal het, al pulsend, tot een grove puree. Snijd de bosui in kleine ringetjes en doe ze met het paneermeel door het mengsel. Maak er balletjes van ter grootte van een platte pingpongbal. Laat ze in de koelkast 15 minuten opstijven.

Maak het sausje: meng limoensap, sojasaus, sambal, honing (of agavesiroop als je het veganistisch wilt hebben), sesamolie, knoflook en water door elkaar. Breng in een pannetje héél even aan de kook.

Verhit wat olie in een ruime pan en bak de nepviskoekjes in 3 minuten per kant mooi bruin. Druppel de saus over de koekjes en eet met rijst en gewokte groente.

Meer over