De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Minestronesoep met een Japanse twist

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: minestronesoep met een Japanse twist. Hoofdgerecht voor 4 personen

Minestronesoep. Beeld Pay-Uun Hiu
Minestronesoep.Beeld Pay-Uun Hiu

Twee jaar geleden verscheen van Alexander Gershberg een vrolijk veganistisch kookboek waarin de voormalige dansstudent van Russisch-Israëlische afkomst recepten beschrijft van zijn familie- en vriendendiners: informele, gezellige avonden met een heerlijk ratjetoe aan keukens en tradities uit de hele wereld.

Oké, hij was zelf wel macrobiotisch gaan eten als gevolg van een hardnekkige huidziekte die met reguliere geneesmiddelen niet overging. Maar daar was in het boek verder weinig van te merken. Gewoon, lekkere en verrassende vegan recepten waarop je je vrienden met een gerust hart durft te trakteren.

Daar had Gershberg het ook beter bij kunnen laten. Zijn volgende, onlangs uitgebrachte boek Energy & Vegan (Karakter Uitgevers) is een veel minder geslaagde ratjetoe van voedingsleren en -filosofieën, van de Rambam (de middeleeuwse rabbi Maimonides) tot de traditionele Chinese geneeskunde. Want wat moet je aannemen van iemand die het fundament van het Chinese gedachtengoed onderuit haalt en in strijd met de taoïstische bronnen beweert dat de nacht meer yang is en de dag meer yin?

Wat moet je met een vegan recept waarin zonder verdere toelichting dashipoeder wordt voorgeschreven terwijl daar tonijn in zit? Neem de enige bruikbare tip over uit dit boek: gebruik je gezonde verstand. En kook wat er lekker uitziet. Zonder ballast over vuurenergie en verstoorde balans tussen de vijf elementen hebben mijn vrienden gesmuld van de oesterzwammentaart en de minestronesoep waarin ik het dashipoeder had vervangen door gedroogde shiitake te malen in een (voor specerijen gereserveerde) koffiemolen.

Ingrediënten

100 g gedroogde witte bonen, of 1 blikje cannellinibonen (310 g)

1 eetl. olijfolie

1 grote ui, in grove stukken

1 wortel, in grove stukken

100 g knolselderij, in grove stukken

100 g aardappelen, in grove stukken

2 tomaten in grove stukken

1½ theel. zout

10 g gedroogde shiitake (toko)

1 theel. paprikapoeder

1 theel. gerooktepaprikapoeder

2 eetl. mirin

100 g macaroni of schelpjespasta

½ bosje selderijblaadjes, fijngehakt

Bereiding

Gedroogde bonen: week ze een nacht in koud water, kook ze nog 45 minuten en giet ze af. Bewaar het kookvocht. Bonen uit blik laten uitlekken. Maal de gedroogde paddestoelen in de koffiemolen. Verhit de olijfolie in een soeppan. Voeg ui toe en fruit 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg wortel, knolselderij, aardappel en tomaten toe en bak nog ca. 5 minuten mee. Doe de bonen erbij met 1 liter water (inclusief kookvocht als u de bonen heeft geweekt). Voeg zout, paddestoelenpoeder, beide paprikapoeders en mirin toe. Breng aan de kook en laat 10-15 minuten koken tot de groenten zacht zijn. Voeg de pasta toe en kook alles nog ca. 8 minuten tot de pasta beetgaar is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met selderijblaadjes.

Meer over