Beter leven

De Volkskeuken: loaded fries

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag loaded fries, een kleine maaltijd voor 4 personen.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

De zon scheen en in dat éne, perfecte hoekje in de tuin, daar waar de wind niet waait en de zon wel schijnt. Er stonden bloeiende plantjes in de tuin en een colaatje light met een citroenschijfje voor mijn neus. Verderop hadden buren hun muziek hard staan, net een liveconcert. Zo zat ik opeens ontzettend te snakken naar een openluchtconcert of een festival, waar het veel te druk is en waar je je tussen de mensen door moet wringen om met muntjes fris, bier of gin-tonics te halen.

Vroeger waren festivals het strijdtoneel van friet, hamburgers en kroketten. Nu hebben veel festivals juist zelfs een line-up voor de foodtrucks, zodat je behalve fijne muziek ook fijn eten kunt bestellen. Bijvoorbeeld loaded fries, waar Marie-Louise het laatst over had. Dat is een maaltijd die eigenlijk op een bord moest, maar dat paste niet, dus zit het in een bakje en om te verbloemen dat dat eruitziet alsof het gevallen is, is het bedekt met saus. Daarom krijg je er een houten vorkje bij waar je eigenlijk niet echt mee kunt prikken, maar het staat wel leuk.

Dat gaan we ook maken. Vervolgens vraag ik de buren weer muziek op te zetten, en ga ik in mijn tuin zitten, met mijn colaatje light en loaded fries. Dromen van festivals.

Ingrediënten

700 g frites (zelf snijden of supermarkt)

zonnebloemolie

zout

2 uien (1 wit, 1 rood)

2 tenen knoflook

1 rode paprika

100 g peultjes

200 g (vega) kipstukjes

1 eetl. al-andaluskruiden

150 g leuke sla (rucola, spinazie, etc.)

1 blikje mais

4 eetl. truffelmayonaise

Hussel 2 eetlepels zonnebloemolie door de friet en bak ze in uw airfryer op 200 graden tot ze goudbruin zijn. Als het in porties moet vanwege het formaat van uw arfryer, houd de rest dan warm in de oven. Bestrooi ze met zout.

Snijd de uien in halve ringen, de knoflook in plakjes, de paprika in reepjes, haal de peultjes af en bak in een scheut olie een paar minuten tot de ui glazig wordt. Bestrooi de (vega) kipstukjes met wat zout en de al-andalus en bak ze met de groenten mee.

Verdeel de sla en de mais over vier diepe borden, verdeel de frites erover, daarna de groenten en top af met een lekkere dot truffelmayonaise.

Meer over