Beter leven

De Volkskeuken: lasagne met bloemkool en walnootyoghurt

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: lasagne met bloemkool en walnootyoghurt, hoofdgerecht voor 2-3 personen.

Lasagne met bloemkool en walnootyoghurt. Beeld Onno Kleyn
Lasagne met bloemkool en walnootyoghurt.Beeld Onno Kleyn

Zo’n receptje? Dat schudden die Volkskokjes uit hun mouw! Ik hoor het u denken, maar zo is het toch niet hoor. Een levenslange, dagelijkse culipraktijk zit erachter en dan nog sla ik regelmatig planken mis. Niet als ik iets vertrouwds maak natuurlijk, maar wanneer ik tracht iets nieuws te bakken. Iets verrassends. Althans, iets waarvan ik hoop dat het niet stilletjes de vaste vrijdaghap van heel Twente blijkt, of een publiek culinair geheim in Cadzand.

Zo verzon ik een lasagne met linzensaus en muhammara, die heerlijke Midden-Oosterse prut van paprika, walnoten en granaatappelmelasse. Gemaakt. Geproefd. Aan de kant gezet. De linzensaus, die als alternatief diende voor de bechamel in de bologneseversie van het gerecht, was te dik. Samen met de walnoten maakte het de zaak stroef en onappetijtelijk.

Een nieuwe poging lukte echter heel goed: lasagne met bloemkool, walnoten en yoghurt. Net niet meer vegan, maar alla. Gedroogde tomaat zorgt voor de kick, maar reken desalniettemin op een wat rustiger smaak dan die van de klassieke lasagne. Elegant.

O, die lasagne met linzen? Klein gesneden, water en een bouillonblokje erbij: uitstekende soep voor barre winters!

Ingrediënten

½ bouillonblokje naar keuze

400 g bloemkoolrijst

70 g gedroogde tomaat op olie, fijngesneden

3 uien, fijngesnipperd

genoeg eersteklasolijfolie

1 teen knoflook, gehakt

75 g gepelde walnoten (of, milder en zoeter, pecans), ongezouten

150 ml Griekse yoghurt (10 procent vet)

1 dikke theelepel bloem

± 150 g koelverse lasagne

50 g Panko of paneermeel

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breng een halve liter water met het halve bouillonblokje aan de kook, doe de bloemkoolrijst erin en laat weer aan de kook komen. Giet meteen af, maar bewaar het kookvocht.

Meng de bloemkool met de fijngesneden tomaat.

Bak de ui rustig in enkele eetlepels olijfolie tot hij zacht is. Bak dan de knoflook een minuutje mee. Doe dit met de noten in de keukenmachine en draai tot prut. Meng er de yoghurt, bloem en naar smaak zout en peper door.

Vet een ovenschaal in met olie en maak een eerste laag lasagne. Verdeel er een fikse lepel bloemkool over. Dan een laag pasta en een fikse lepel walnootyoghurt. Ga zo door en eindig met bloemkool. Schenk nu bloemkoolvocht in de schaal tot net onder het bovenste vel pasta.

Meng de Panko grondig met een scheutje olijfolie en verdeel over de lasagne. Bak 20 minuten in de oven. Een knapperige salade smaakt er perfect bij.

Meer over