Service

De Volkskeuken: koesterend warme auberginerisotto

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: hartige auberginerisotto, hoofdgerecht voor 4 personen

Tallina van den Hoed
Auberginerisotto Beeld Tallina van den Hoed
AuberginerisottoBeeld Tallina van den Hoed

Half januari schijnt hét moment te zijn om uw goede voornemens overboord te gooien. Ik snap dat wel: januari is nou niet de maand die sprankelt van geluk en extra energie om door te gaan. Ik besloot ooit de nuttige goede voornemens voor andere momenten te bewaren, veel makkelijker. De leuke voornemens houd ik nu soepel vol. We zijn pas halverwege januari en ik heb al twee boeken gelezen! Chapeau voor mij! Dry January doe ik wel weer in september, en Veganuary heeft bij mij meer kans in de zomer, als er meer lekkere groenten zijn. Voor nu: koesterend warme, hartige auberginerisotto, helemaal lekker. Doet u aan een alcoholvrije januari? Vervang de witte wijn door bouillon met een scheutje citroensap. Eet u deze januari vegan? Vervang de kaas dan door edelgistvlokken.

Ingrediënten

3 sjalotten

5 tenen knoflook

olijfolie

400 g risottorijst

100 ml droge witte wijn

1250 ml hete tuinkruidenbouillon

2 aubergines

15 g peterselie

16 snacktomaatjes

2 eetl. pijnboompitten

100 g geraspte Parmezaanse kaas

zout en peper

Zet de heteluchtoven op 180 graden. Snijd één sjalot en twee tenen knoflook in kleine blokjes. Fruit ze in een ovenbestendige pan van bijvoorbeeld gietijzer in een sliert olijfolie tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg de rijst toe en roer. Bak tot de rijst doorzichtig lijkt te worden. Voeg de witte wijn toe en roer het op een hoog vuur tot alle wijn verdampt is. Giet dan de bouillon erbij en breng het aan de kook. Zet het 20 minuten onafgedekt in de oven.

Snijd de andere twee sjalotten en drie tenen knoflook in ringetjes en plakjes en bak ze op hoog vuur in een ruime pan tot ze kleuren en krokant worden. Schep ui en knoflook uit de pan en houd ze even apart.

Snijd dan de aubergines in kleine blokjes en bak ze in diezelfde olie tot de blokjes gaar zijn. Bestrooi met zout en peper. Hak de peterselie klein en roer driekwart door de aubergine. De ovenwekker is nu vast gegaan: roer de aubergine door de rijst en zet de pan nog 10 minuten in de oven.

Snijd in die tijd de tomaatjes in partjes en bak de pijnboompitten voorzichtig tot ze kleuren. Haal na de 10 minuten oventijd de pan uit de oven en roer de tomaatjes, pijnboompitten, sjalot en knoflook en de Parmezaanse kaas door de risotto. Proef op zout en peper: wees er gul mee als het nog te flauw is. Garneer met de resterende peterselie.

Meer over