De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Iets lichts tegen de quarantainekilo’s

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag een maaltijdsalade voor 2 personen met biefstuk en sesammayonaise.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

O, die corona-kilo’s… Iedereen die ik - op anderhalve meter afstand - spreek, moppert erover. En al wandelend, of fietsend, op weer die vermaledijde anderhalve meter afstand, vertellen we allemaal waar het door komt. Niet door het ontbijt, niet door de lunch, ook niet door het diner, maar door het snacken. Koekjes bij de koffie, chipjes en nootjes bij de apéro, en ’s avonds op de bank lusten we alles nog een keer. Met een blokje kaas, graag.

Niemand van ons heeft zin die snacks te laten staan. Dan maar wat lichter dineren.

Ingrediënten:

2 eetl. sesamzaadjes

1 eetl. sesamolie of 1 theel. tahinpasta

4 eetl. mayonaise

10 tuinboonpeulen (of 100 g. diepvries)

50 g taugé

100 g kastanjechampignons

zonnebloemolie

200 g biefstuk

2 handen gemengde salade

1/2 komkommer

1/2 rode ui

4 eetl. verse sojabonen (edamame)

sap van een 1/4 citroen

1 eetl. Kikkoman sojasaus

Rooster de sesamzaadjes in een hete pan tot ze licht kleuren. Vijzel driekwart van de zaadjes kapot, maar niet tot poeder. Hou de resterende zaadjes apart. Meng de gevijzelde zaadjes met de sesamolie of tahinpasta en de mayonaise. Voeg peper uit de molen naar smaak toe.

Haal de tuinbonen uit de peulen en kook ze in 8-12 minuten in een bodempje water gaar. Leg de laatste minuut de taugé op de tuinbonen en stoom die gaar. Stort alles in een vergiet en spoel af met koud water.

Snijd de kastanjechampignons in dikke plakken en bak ze in een heel hete pan met wat zonnebloemolie op hoog vuur bruin. Houd apart. Verhit in diezelfde pan nog een gulle sliert zonnebloemolie tot het echt heet is. Bestrooi de biefstuk ruim met zout en peper en bak hem anderhalve minuut aan elke kant. Haal uit de pan en laat hem even rusten onder aluminiumfolie. Doe een half kopje water en de eetlepel sojasaus in de pan en roer de aanbaksels los. Kook het in tot het een beetje stroperig is.

Verdeel de sla over twee borden. Snijd de komkommer in plakjes of draai er slierten van in de spiraalsnijder en snijd de rode ui in dunne halve ringen. Leg alles op de sla. Drapeer de edamame en de tuinbonen en taugé erover. Druppel wat citroensap en wat bakvet over de borden. Snijd de biefstuk in dunne plakjes, leg die op de salade, samen met de champignons. Strooi de sesamzaadjes erover en garneer met dotjes sesammayonaise. Eet eventueel met pita of flatbread.

Meer over