De gidsDe Volkskeuken

De volkskeuken: Hoppin’ John, bonen met rijst en boerenkool

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Hoppin’ John, bonen met rijst en boerenkool uit South Carolina. Bijgerecht voor 4 personen.

Hoppin’ John, bonen met rijst uit South Carolina. Beeld Sake Slootweg
Hoppin’ John, bonen met rijst uit South Carolina.Beeld Sake Slootweg

De presidentiële voorverkiezingen in de Verenigde Staten zijn in volle gang. Nu wacht ik in spanning op het eerste culinaire schandaal. In de talloze wegrestaurants proberen de rondreizende politici kiezers te trekken door zich te profileren als liefhebber van gewone kost of populaire streekgerechten.

Dat gaat alleen weleens mis. Toen presidentskandidaat John Kerry in 2003 Zwitserse kaas op z’n ‘cheese steak’ wilde in plaats van de traditionele ‘Cheez Whiz’, kaassaus uit een pot, werd hij weggezet als elitair. Mitt Romney zou tijdens zijn presidentiële campagne in 2012 de fout hebben gemaakt om in Philadelphia een ‘sub’ te bestellen, terwijl een langwerpig belegd broodje daar juist een ‘hoagie’ heet. Beiden werden geen president.

Deze week strijkt het voorverkiezingscircus neer in de geboortestaat van soulzanger James Brown; South Carolina. Wat speurwerk leert dat hier punten te scoren zijn door het eten van gekookte pinda’s, katvisstoof en Hoppin’ John. Mijn advies aan de politici: kies dat laatste. De bonen met rijst zijn niet alleen een fijn winterkostje, het gerecht brengt volgens de lokale overlevering nog geluk ook.

Ik vond tientallen receptvariaties, vaak geserveerd met ‘collard greens’ ernaast, een bladerige koolsoort. In één recept gingen de greens ín de bonenschotel. Dat leek me wel wat en ik maakte een versie met boerenkool.

Ingrediënten

125 g gerookte spekreepjes

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, gesnipperd

1 oranje paprika, in dobbelsteentjes

150 g gedroogde zwartoogbonen

1 theel. gerookt paprikapoeder

1 laurierblad

150 g Surinaamse rijst

200 g gesneden boerenkool

3 stengels bosui

Bak de spekjes enkele minuten op matig vuur in een stevige pan met een scheutje zonnebloemolie. Voeg de ui, knoflook en paprikablokjes toe en bak weer enkele minuten. Voeg de bonen (weken is niet nodig) toe en giet er ruim 1 liter water bij. Voeg paprikapoeder en laurierblad toe en breng op smaak met zout en peper. Kook de bonen met de deksel op de pan in ongeveer 30 minuten nét gaar. Giet het kookwater af en vang het op. Was de rijst drie keer in schoon water, giet af en doe de rijst bij de bonen. Schenk er bonenkookvocht bij (bij mij ongeveer 350 ml) tot alles nét onderstaat. Leg de boerenkool er bovenop en doe de deksel op de pan. Kook de rijst zachtjes in zo’n 15 minuten gaar. Schep de kool door de rijst en laat nog 10 minuten van het vuur droogstomen. Schep op borden. Garneer met fijngesneden bosui.

Meer over