De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: hipstergraansalade

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok: Vandaag: lauwwarme salade met spelt, venkel en mozzarella, hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Een paar jaar geleden kwam spelt op als superhipstergezond graan, ter vervanging van gewone tarwe. De vraag naar en dus de prijs van dit zogenaamde wondergraan ging omhoog, waardoor tekorten ontstonden en juist daarom opeens veel meer boeren het gingen verbouwen.

Toen we er met z’n allen achterkwamen dat we van het nuttigen van zo af en toe een bammetje spelt niet plotsklaps slank werden, normaliseerde de boel weer een beetje. Jammer, ergens, want spelt is wel lekker. Het heeft meer bite dan rijst en een fijne notige smaak. Je hebt in de supermarkt de snelkookvariant, die is lekker snel klaar, en er zijn miniblikjes, als ‘saladeverrijker’. Dat is nog sneller klaar. Ik kocht bij een lokale teler de ‘gewone’ versie, dus niet snelkook, maar dat maakt niet uit. Want terwijl de spelt rustig gaarde, kon ik de rest van deze fijne maaltijdsalade klaarmaken.

Ingrediënten:

200 g speltkorrels

2 venkelknollen

olijfolie

12-16 troscherrytomaatjes

2 bollen (buffel)mozzarella

30 g pijnboompitten

2 kropjes little gem sla

1 eetl. witte-wijnazijn

1 eetl. witte wijn

1 eetl. lekkere mayonaise

1 theel. mosterd

1 eetl. water

evt. suiker of honing

zout, peper

Kook de speltkorrels in water met zout: je hebt ze in snelkookversie, die zijn in 10 minuten klaar. De niet-snelkook doen er 50 minuten over. Giet na het koken af en spoel even af met koud water.

Haal de stengels en de lelijke buitenste bladeren van de venkel af. Snijd de venkel in dunne plakken en gril die met een pietsje olijfolie in de grilpan of in de contactgril tot ze gaar zijn en streepjes hebben.

Zet de oven op 180 graden. Doe de cherrytomaatjes met wat olie en zout aan de tros of alleen met het kroontje in de oven: na ongeveer 20 minuten zijn ze gaar en gepoft. Scheur de mozzarella in stukken. Rooster de pijnboompitten tot ze licht kleuren. Was en droog de sla. Klop een dressing van 4 eetl. olijfolie, azijn, witte wijn, mayonaise, mosterd, water en zout en peper. Proef: lekker genoeg? Of lust u hem zoeter? Doe er dan wat suiker of honing bij.

Maak dan de salade: schik de sla op vier borden, verdeel daar de spelt over, leg er venkel en mozzarella op, strooi de pijnboompitten erover, schik de tomaatjes erbij en sprenkel de dressing erover. Serveer lauw, of koud, dat kan ook.

Meer over