Service

De Volkskeuken: hartige clafoutis met hoornen des overvloeds

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: hartige clafoutis met zwammetjes en bonen, hoofdgerecht voor 2 personen

Hartige clafoutis met zwammetjes en bonen Beeld Onno Kleyn
Hartige clafoutis met zwammetjes en bonenBeeld Onno Kleyn

Kijk jongens, hier is mijn frittata! Of nee, meer een sformato eigenlijk. Eh… een soort Spaanse tortilla? Een hartige clafoutis, goed, goed.

Iets gestolds van eieren met een vulling kent vele namen. Echt gestold dan, niet het ranke, slanke, luchtige wondertje dat de Fransen une omelette noemen. Ze kennen ook het meer solide werk, uit de tijd dat er nog landarbeiders waren die eten meenamen naar het veld. Tegenwoordig doet onze Bourgondische buurboer Christian zijn boekhouding in zijn hightech tractor terwijl het ding zelfstandig over de akker koerst aan de hand van gps-gegevens – ik weet niet waarom hij er überhaupt nog in moet zitten. Maar je dégresse.

Eieren met vulling stevig maken doe je door er zetmeel aan toe te voegen, meel of broodkruim. Hoe je het vervolgens noemt is een cultureel ding.

Ik trof op de markt in Chablis enorme bergen met verse hoorntjes des overvloeds, de paddestoelen die bij ons tegenwoordig trompettes de la mort moeten heten; Nederlands is zó jaren negentig. Ik kocht er enkele klauwen van in de veronderstelling dat ze zoals alle gezwam flink zouden slinken. Maar nee! Ter compensatie knarsten ze van het zand, ondanks mijn ruimhartig wassen in veel water. De smaak echter was pico bello. We vervangen ze daarom door gedroogde – veel makkelijker te krijgen.

Ingrediënten

75 g gedroogde trompettes de la mort

1 ui, fijngesnipperd

genoeg olijfolie

1 teen knoflook, gehakt

4 eieren

150 g pimientos de piquillo (zoete, pittige pepers) of reepjes gare paprika (pot)

250 g gare witte bonen, uitgelekt

40 g paneermeel

Week de paddestoelen een half uur in wat heet water. Masseer ze in het vocht zodat ze het zand loslaten. Scheur grote in stukjes.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Fruit de ui glazig in 3 eetlepels olie en doe er dan de knoflook en de uitgeknepen trompettes bij. Bak 3 minuten zachtjes.

Vet een kleine ovenschaal of taartvorm (geen springvorm natuurlijk – die lekt) in met olijfolie. Strooi er wat paneermeel in en wentel de vorm zodat overal wat zit. Doe het overschot en de rest van het paneermeel door het paddestoelenmengsel. Doe daar de paprika en witte bonen bij, plus 4 eetlepels van het weekvocht en de loksgeklopte eieren. Voeg zout en misschien peper toe en giet in de vorm. Bak 25 minuten in de oven. Laat afkoelen tot lauw voor het eten. Serveer met een salade en een koele Beaujolais.

Meer over