Service

De Volkskeuken: Groentecurry met oesterzwammen

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: groentecurry met oesterzwammen, hoofdgerecht voor 4 personen.

Tallina van den Hoed

Ik zou u op de hoogte houden van mijn ‘oesterzwammen-kweken-op-koffiedik-avontuur’ (zie Volkskeuken van 2 januari). Nou. Mijn aanrecht-oesterzwammen-emmer is al halfvol. Om de paar dagen blijkt mijn koffiedik geheel overwoekerd door mooi wit pluis. Dan mag er weer een laagje koffiedik op. Ik heb dus nog geen eigen oesterzwammen, maar met een beetje geluk, en een boel koffiedik, over een paar weken wel. Om de moed erin te houden eten we vandaag lekker een groentecurry met allerlei restjes uit de groentela, met rijst en heerlijke gemarineerde en besesamde oesterzwammen.

Groentecurry met oesterzwammen Beeld Tallina van den Hoed
Groentecurry met oesterzwammenBeeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

1 ei

4 tenen knoflook

1 theel. gemberpoeder

2 eetl. sojasaus

150 g oesterzwammen

1 ui

1 rode peper

zonnebloemolie

800 g stevige groenten (ik nam kool, broccoli, wortel en knolselderij)

1 pakje gele currypasta

1 blik kokosmelk

zout, peper

350 g rijst

3 eetl. sesamzaadjes

sap van een halve citroen

15 takjes groene kruiden, gehakt

Klop het ei los en pers één teen knoflook erdoor. Voeg gemberpoeder en sojasaus toe en meng het goed. Scheur de oesterzwammen in gelijkmatige repen en roer ze voorzichtig door het eimengsel, zodat ze er helemaal mee bedekt zijn. Laat het even intrekken.

Snipper de ui en de resterende drie tenen knoflook. Haal de steelaanzet van de peper en hak hem fijn. Wilt u het niet al te pittig, haal dan eerst de zaadlijsten en de zaadjes eruit. Fruit ui, knoflook en peper in wat zonnebloemolie op een matig vuurtje. Maak de groenten schoon, schil ze indien nodig en snijd ze in gelijkmatige stukken. Doe ze, als de ui begint te kleuren, in de pan met de currypasta, de kokosmelk, een half blikje warm water en wat zout en peper. Breng aan de kook en laat pruttelen. Kook de rijst conform de verpakking.

Leg de oesterzwammen op een plank met de lamellenkant boven en bestrooi ze met de helft van de sesamzaadjes. Verhit olie in een pan en bak de oesterzwammen met de sesamkant naar beneden. Bestrooi de bovenkant met de rest van de sesamzaadjes. Keer na twee minuten. Na nog eens twee minuten zijn de oesterzwammen gaar en bruin.

Roer het citroensap door de curry. Verdeel rijst en curry over vier borden, leg de oesterzwammen er bovenop en garneer met de gehakte kruiden. U kunt bijvoorbeeld koriander gebruiken, maar als u dat niet lust, zoals ik, werkt peterselie of selderij ook prima. Crunchy uitjes en eventueel srirachasaus zijn er lekker bij.

Meer over