De VolkskeukenDonderdag 3 januari

De Volkskeuken: goed gevulde pasta als goede bodem

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

De pasta met room, lente-ui en champignons.  Beeld Onno Kleyn
De pasta met room, lente-ui en champignons.Beeld Onno Kleyn

Inktzwarte duisternis. Geen ster, geen maan zag kans door het wolkendek te komen. Het dorp aan de overzijde van het dal was niet te zien, want eerder al had men alle straatverlichting uitgedaan, net als alle andere avonden. De stilte was tastbaar. Daar klonk de kerkklok met twaalf slagen, de boventonen stierven traag in de vochtige lucht. We giechelden en wiebelden met onze sterretjes en slurpten nog wat champagne, omhelsden elkaar en dat was dat. Oudejaar in de Tonnerrois. Voor iedereen die het geknal zat is: kom naar het Franse platteland. Vuurwerk is iets wat je professionals laat doen, op 13 of 14 juli. Op 31 december knalt er hooguit een kurk, maar dat geluid dringt niet door de dikke muren heen. Naar buiten komt niemand. Waarom zou je?

De volgende dag viel de kater mee. Ik bezag de wereld sober, nam een slokje koffie en besloot 2019 rustig aan te vatten. Op het menu die avond pasta met room en champignons. Vertrouwd en te lang niet gemaakt, bijna vergeten zelfs. Room en paddenstoelen zijn voor elkaar gemaakt, versterken elkaar, of het nou in de soep, de saus of een ragout is. Natuurlijk, ze klinken erg suf en 1972, maar kom op zeg, lekker is lekker.

Veeg de champignons schoon met keukenpapier. Snijd de grote in kwarten, de halfgrote doormidden en laat de kleintjes heel. Of doe niet moeilijk en hak alles grof. Snijd de lente-uitjes in plakjes. Gebruik ook het donkergroen, maar houd dat apart.

Verhit wat boter of olie en bak er het licht gekleurde gedeelte van de lente-ui en de champignons samen in, op flink hoog vuur. Bestrooi met wat zout. Op een gegeven moment beginnen de paddenstoelen vocht los te laten. Doe op dat moment de witte wijn erbij en laat even meebruisen. Voeg de room toe en draai het vuur laag. Laat zachtjes 4 minuten pruttelen en haal van het vuur. Het is nogal vloeibaar, maar dat is goed.

Kook de pasta in water met zout al dente, giet af en meng op laag vuur 2 minuten met de saus en het achtergehouden groen van de lente-ui. Wie wil, draait aan de pepermolen of – olala! – voegt chilivlokken toe.

Pasta met room, lente-ui en champignons

Hoofdgerecht voor 4

400 g kastanjechampignons

wat boter of olie om in te bakken

4 lente-uitjes

50 ml witte wijn

200 ml slagroom

350 g korte pasta naar keuze (ik nam conchiglie, schelpjes)

Meer over