Service

De Volkskeuken: Gestoomde aubergines met knapperige peterselie

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: gestoomde aubergines, groentegerecht voor 4 personen

We hadden vakantie met z’n vieren. Dat was naast een unicum ook nog eens een prima gelegenheid om onze QR-codes eens flink te laten wapperen. We gingen uit eten met onze ouders, uit lunchen, uit shoppen, en toen meldde ons grut dat dat wel weer even genoeg ouderlijke aandacht was: ze moesten met hun vrienden kletsen, toetsen leren en games gamen.

Aangezien de kinderen wel in huis waren, besloten we dan maar samen te koken. En niet iets doordeweeks, nee, het moest leuker. Lief zwengelde de frituur aan en sleurde paddestoelen, zeewiervellen en bloemkoolroosjes in diverse deegjes door de frituur, en ik stoomde broodjes en deze aubergines. Met gefrituurde peterselie en pepers, want dat is wel zo lekker.

Gestoomde aubergines Beeld Tallina van den Hoed
Gestoomde auberginesBeeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

3 gewone of 4 kleine aubergines

16 takjes peterselie

2 rode pepers

zonnebloemolie om te frituren

4 eetl. (rijst)azijn

1 eetl. sesamolie

1 theel. vloeibare gula djawa (palmsuiker) of agavesiroop

2 tenen knoflook, geperst

1 theel. geraspte verse gember

Haal de steelaanzet van de aubergines en snijd ze in de lengte in vieren of in zessen, al naar gelang het formaat van de aubergines. Doe de aubergine in een stoompan, of een vergiet dat je boven een pan water hangt. Dek het vergiet af. Stoom in 15 minuten gaar.

Was de peterselie en dep het goed droog. Verwijder steelaanzet, zaadlijsten en zaadjes van de rode pepers en snijd ze in stukken van ruim een centimeter. Verhit ruim zonnebloemolie in een brede pan tot ongeveer 180 graden (meten is weten!). Frituur de peterselie ongeveer een minuut. Laat uitlekken op keukenpapier en frituur vervolgens de rode peper tot het schilletje een beetje verkleurt. Dat duurt ongeveer 2 minuten. Laat uitlekken. Frituur nu de peterselie nog een keer een halve tot een hele minuut. De peterselie is nu knapperig, maar nog wel groen. Laat uitlekken, strooi er wat zout over. Zet de olie weg om af te koelen.

Meng de azijn, sesamolie, gula djawa met de geperste knoflook en de geraspte gember in een pannetje en verhit tot het net kookt. Zet het vuur dan uit.

Schik de aubergines in een schaal, sprenkel het sausje erover en verdeel de peterselie en de pepers erover. Lekker als voorgerecht, maar met rijst en een omelet erbij is het een prima maaltijd.

Meer over