ReceptDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Gerstrisotto in de slowstand

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Gerstrisotto met bieten, hoofdgerecht voor twee personen.

Gerstrisotto met bieten uit de slowcooker. Beeld Pay-Uun Hiu
Gerstrisotto met bieten uit de slowcooker.Beeld Pay-Uun Hiu

De multicooker die dit jaar zijn intrede in mijn keuken deed, kan dus van alles. Het is een slowcooker, hogedrukpan, rijstkoker en nog veel meer ineen. Met de hogedrukkoker was ik al heel snel gelukkig. Maar wat is er eigenlijk handig aan een slowcooker? Waarom zou je slowcooken als het ook snel kan?

Misschien om ’s morgens warm ontbijt te hebben, zonder dat je idioot vroeg op hoeft te staan? Ik gooide alle ingrediënten voor Chinese rijstepap in de pan en stelde hem in op 8 uur. Als snel begon het heerlijk te ruiken in huis en lag ik met knorrende maag in m’n bed te draaien. De volgende ochtend was de rijst totaal stuk gekookt en lang niet zo lekker als ik had gedroomd.

Zo moet het dus ook helemaal niet, lees ik in Slow cooked vega van Kate Holder, onlangs in het Nederlands uitgebracht door uitgeverij Good Cook. Vegetarische stoofpotten zijn veel sneller klaar dan vleesgerechten, dus daarvoor gaat de 8-urige klaar-terwijl-u-werkt-methode (of slaapt) niet op. Trek voor een vegagerecht uit de slowcooker gemiddeld een dagdeel uit. Ideaal om vroeg in de middag te bereiden en dan iets leuks voor jezelf of met de kinderen te gaan doen, vindt Holder. Ik probeerde het met de gerstrisotto met bieten tijdens een dagje thuiswerken. Bij de lunch gelijk alles voor de risotto in de cooker doen en vervolgens lekker ongestoord doorwerken tot het avondeten klaar is. Alleen moet je de avond van tevoren wel de gerst in het water zetten.

Ingrediënten

150 g gerst

2 à 3 eetl. olijfolie

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 prei, gewassen, in ringen

2 bietjes, geschild, in blokjes

3 à 4 dragontakjes, steeltjes en blaadjes apart, beide fijngehakt

625 ml bouillon (kokend)

50-75 g zachte blauwe kaas of geitenkaas, in blokjes

Laat de gerst een nachtje weken in koud water. Doe vlak voor bereiding in een vergiet, spoel af en laat uitlekken. Verhit de olie in een hapjespan (of gebruik de inzetpan van de cooker met de sauteerfunctie) en bak knoflook en prei tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Doe de bietjes en dragontakjes erbij en roer de gerst en kokende bouillon erdoor. Giet alles over in de cooker en stel deze in op 4 uur. (Mijn pan heeft maar 1 slowcookstand, voor een slowcooker met meerdere standen is Holders advies: de groenten 1 uur op lage stand, vervolgens gerst en bouillon erbij en nog 3 uur op hoge stand.) Roer na de kooktijd de risotto om, voeg wat hete bouillon toe als het gerecht te droog is. Roer de dragonblaadjes en kaas erdoor en controleer nog even op smaak.

Meer over