Service

De Volkskeuken: geroosterde broccoli met citroensaus

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: geroosterde broccoli met citroensaus, bijgerecht voor 2 personen.

Sake Slootweg
Geroosterde broccoli in citroensaus Beeld Sake Slootweg
Geroosterde broccoli in citroensausBeeld Sake Slootweg

Ik weet niet hoe het bij u is, maar ik leef in een tijd van voortdurend quarantaineboodschappen doen voor onthande vrienden. Inmiddels ben ik er flink bedreven in. Beginnend keelpijntje? Kom maar door met dat lijstje.

Die lijstjes bieden een leuk voyeuristisch inkijkje in de voorraadkasten van vrienden. Eten zij nou nog steeds van die beertjeschips? Gut, daar altijd maar die pompoen.

Zo vond ik mezelf op Oudjaarsdag wederom terug in een ontplofte supermarkt, dit keer voor vriendin B. Maar mijn leuke voyeuristische taakje veranderde snel in een confronterende gang door de winkel. Terwijl ik, vol in oudjaarsstemming, chorizo, gerookte zalm in de kerstbonus, chips en slagroom in mijn mandje wierp, vulde het mandje voor mijn vriendin zich met stichtelijk groen: bloemkool, spitskool, broccoli, citroenen, twee aubergines en vooruit... Eén mager pakje noodles.

Nu leeft vriendin B. mij sowieso op meer vlakken voor. Zo verhuisde zij als eerst, en ik als laatst, van een heel setje vrienden van Amsterdam naar Rotterdam en rijdt zij al jaren elektrisch. Ook nu heeft ze weer irritant gelijk. Want ja, ook komend jaar neem ik me natuurlijk weer voor om nog minder vlees, maar vooral veel meer groenten te eten.

Na het afleveren van de groentetas, kwam ik thuis met een broccoli en citroen die ik stiekem achterover had gedrukt uit haar mandje. Met wat slagroom van mijn eigen boodschappen erbij maakte ik dit eerste goede voornemen van het nieuwe jaar.

Ingrediënten

500 g broccoli

1 sjalot, fijngesneden

30 g boter

50 ml witte wijn

1 theel. bloem

150 ml slagroom

100 ml melk

sap en rasp van 1 citroen

mespunt cayennepoeder

Verwarm de oven op 220 graden (hetelucht). Snijd de broccoli in roosjes van gelijke grootte. Rooster ze ongeveer 15-20 minuten zonder olie in een ovenschaal, tot ze zacht zijn en sommige stukjes bruingeblakerd.

Maak ondertussen de saus. Fruit de sjalot in de boter langzaam goudgeel. Blus af met de wijn, laat inkoken tot er een bodempje over is. Roer de bloem erdoor en gaar een minuut. Giet de room en melk erbij en laat 1-2 minuten al roerend zachtjes koken. Breng op smaak met zout. Voeg 3 royale eetlepels citroensap toe, het cayennepoeder en tweederde van de citroenrasp. Kook nog enkele minuten zachtjes door tot de saus verder begint in te dikken. Giet eventueel door een zeefje voor een glad eindresultaat. Schenk de saus in een schaal en leg de broccoliroosjes erin. Garneer met het overgebleven citroenrasp.

Meer over