Service

De Volkskeuken: gegrilde octopus met witte bonen en chorizo

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: gegrilde octopus met witte bonen en chorizo, hoofdgerecht voor vier personen.

Gegrilde octopus met witte bonen en chorizo Beeld Marcus Huibers
Gegrilde octopus met witte bonen en chorizoBeeld Marcus Huibers

Toch nog even over de majesteit en zijn kroondomein Het Loo. Dat schijnt het grootste landgoed van Nederland te zijn en het schijnt óók zo te zijn dat de koning het in de herfst laat afsluiten zodat hij en zijn ‘jachtvrindjes’ (dixit B. Wagendorp) er ongestoord en naar jagerslust een flink pak everzwijnen overhoop kunnen knallen.

Wat mij fascineert is hoe weinig we er precies over weten. Heb je aan de ene kant het geheim van Huis ten Bosch – de afspraak dat bewindslieden niet uit de school klappen over hun conversaties met de vorst – het geheim van Het Loo mag er ook wezen.

En dat roept een hoop vragen op. Vooropgesteld, er is wat mij betreft niets mis met de jacht, zo lang die gecontroleerd gebeurt. Maar waarom zou Willem-Alexander zijn vizier alleen op wilde zwijnen richten, als er ook zoveel ander verrukkelijk wild over zijn kroondomein huppelt en fladdert? Mag hij eigenlijk wel op everzwijnen schieten, nou net de doelgroep waarbij het afschot wettelijk gereguleerd wordt, een feestje waar niet elke jager voor is uitgenodigd? En mag W-A überhaupt wel schieten? In Nederland heb je naast een officieel jachtdiploma ook een stuk grond nodig om te mogen jagen. Dat laatste zit wel snor bij onze koning, maar hoe zit het met dat eerste? Bij de Koninklijke (!) Nederlandse Jagersvereniging kunnen ze er niet te veel over kwijt – iets met privacy – en verwijzen ze me naar de RVD. Dan weet je eigenlijk al genoeg. Tijd voor een parlementaire enquête.

Ik wilde weer eens een recept met wilde eend uitschrijven, zoals ik meestal doe rond deze tijd, maar op de markt waren ze net uitverkocht en kocht ik octopus.

Ingrediënten

500 g droge witte bonen

1,3 kg octopus

2 uien, gehalveerd

6 laurierblaadjes

1 el peperkorrels

1 fles rode wijn

125 g chorizo, in stukjes

4 teentjes knoflook, fijngehakt

geraspte schil van 1 biologische citroen

verse koriander

Week de bonen 12 uur in water en spoel daarna af. Kook de bonen in gezouten water zachtjes beetgaar, in ongeveer 45 minuten (maar controleer tussendoor). Spoel de octopus schoon, doe in een pan met de wijn, uien, laurier, peperkorrels en een snuf zout en kook zachtjes gaar in 40 minuten. Laat nagaren in het kookvocht. Bak de chorizo en de knoflook in een royale sliert olie, voeg de uitgelekte bonen en de citroenrasp toe en bak 10 minuten, terwijl u de boel regelmatig omschept. Haal de octopus uit het kookvocht, snijd de tentakels los en laat ze uitlekken. Bestrijk de stukken met olie en gril ze in een grillpan (of op de barbecue), 2 minuten per kant. Verdeel de bonen over voorverwarmde borden, schenk er wat goede olijfolie over en garneer met de koriander. Leg de gegrilde octopus erbovenop en serveer.

Meer over