de volkskeukenLoethe Olthuis

De Volkskeuken: geen transgenderhaan in de pan

Romige paprikakip Beeld Loethe Olthuis
Romige paprikakipBeeld Loethe Olthuis

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Romige paprikakip, hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen.

Na een half jaar was Trixie uitgegroeid van een schattig geel donsje tot een prachtig gespikkeld hennetje. Maar 27 juli, precies op de dag van Pride Amsterdam, zag ik opeens dat haar fiere staartje langer was geworden. Er kwamen krúllen in! Trixie kreeg lelletjes, haar vleugels werden groter. Trixie werd een haan. Dat komt wel meer voor bij kippen, zo’n transgenderhaan, zei mijn dierenarts doodleuk. Trixie heet nu Trax. Jammer van de gemiste eieren, maar de pan gaat-ie niet in.

Kip in de winkel is altijd van hennetjes: haankuikens eindigen meestal als dierenvoeder. Hanenvlees is te mager en ze groeien te langzaam om ze commercieel aantrekkelijk te maken. Alleen Lidl verkoopt ‘hanenburgers’ van het bedrijf Kipster. Wel wat duurder, maar het lijkt een goed alternatief voor gewone kipburgers.

Helaas, hanenvlees met drie Beter Leven-sterren is er nog niet. Daarom nam ik voor dit recept biologische kipdijfilet: heel geschikt om te stoven, zonder dat het vlees uitdroogt.

Ingrediënten:

4 paprika’s (kleuren naar keuze)

350-400 g biologische kipdijfilet, in niet te kleine stukken

1 volle eetl. bloem

2 eetl. olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

1 eetl. gerookte milde paprikapoeder (pimentón)

1 / 2 blikje tomatenpuree

200 ml slagroom

60 ml anijsdrank (pastis, ouzo)

1 volle eetl. kappertjes, grof gehakt

blaadjes van 1 / 2 bosje peterselie, fijngehakt

Snijd de paprika’s doormidden, maak ze schoon en snijd elke helft in drieën. Snijd deze stukken overdwars in reepjes. Hussel de kipstukken met een theelepel zout en de bloem met je handen door elkaar zodat alle stukjes goed met bloem zijn bedekt.

Verhit de olie in een braadpan. Bak de ui en knoflook ca. 3 minuten op laag vuur. Draai het vuur iets hoger, voeg de kipstukken toe en bak rondom iets bruin; het is niet erg als het iets aanbakt. Draai het vuur weer lager, voeg de paprikareepjes toe en bak nog 1-2 minuten mee met het deksel op de pan. Strooi het paprikapoeder erbij en roer de tomatenpuree erdoor, schep goed om. Schenk de room en anijsdrank in de pan, roer de kappertjes erdoor en breng al roerend zachtjes aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten sudderen. Haal na 10-12 minuten het deksel van de pan en laat doorsudderen tot de kip gaar is en je de saus dik genoeg vindt. Schep regelmatig om. Maak zo nodig op smaak af met zout. Bestrooi met peterselie. Geef er sla, zilvervliesrijst of knapperig brood bij.

Meer over