ReceptVolkskeuken

De Volkskeuken: Gebakken rogvleugel met asperges

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Rogvleugel met asperges, mosterdsaus en lamsoor (hoofdgerecht, 4 personen)

Marcus Huibers
Rogvleugel met asperges, mosterdsaus en lamsoor Beeld Marcus Huibers
Rogvleugel met asperges, mosterdsaus en lamsoorBeeld Marcus Huibers

Het was zaterdagochtend en ik was er hélemaal klaar voor. Ik zou naar de markt gaan en ik zou wulken kopen, u kent ze wel, die zeeslakken die in Frankrijk bulots heten en die worden gegeten met mayonaise, als onderdeel van een plateautje fruits de mer. Die had ik al vaak zien liggen, bij meerdere visboeren en ze stonden al een tijdje op mijn to-dolijstje. Dat is het leven van een volkskok, altijd op de uitkijk, vooruit kokend, op zoek naar eetbare waar, combinerend, componerend, enfin, voortdurend dienstbaar aan u, de lekkerbekkende lezer.

Maar er was geen wulk te bekennen, op de hele markt niet, op een armzalig hoopje kapotte en modderige wulken na in een schimmig uithoekje van de markt waar ik sowieso niet graag kom, laat staan iets koop. Ik dus weer terug naar mijn vaste visboer in de goede hoek, die van Bram en Aaltje, om te informeren hoe het zat met de wulkensituatie. Die was er vrij duidelijk over, ’t is maar bijvangst meneer, en vaak van bedenkelijke kwaliteit, alsof je autoband zit te kauwen, wil je echt lekkere wulken, dan haal je ze uit Frankrijk’, hij kon ze wel bestellen hoor, geen probleem.

Rogvleugels. Beeld Colourbox
Rogvleugels.Beeld Colourbox

Het zijn dit soort momenten waarop de weerbaarheid van een volkskok wordt getest. Die wulken waren snel besteld, voor volgende week, maar wat zetten we deze week dan op tafel? Ik zag rogvleugel, ik zag lamsoor, ik zag asperges in de verte. Nu nog een verbindend sausje, en we konden weer moedig voorwaarts.

Ingrediënten

-12 dikke asperges

- olijfolie

-2 sjalotten, fijn gesnipperd

-5 g tijmtakjes

-150 ml witte wijn

-100 ml crème fraîche

-100 ml slagroom

-1,5 eetl. dijonmosterd

-4 stukjes rogvleugel van 200 g

-bordje bloem

-80 g lamsoor, in reepjes gesneden

Bereiding

Schil de asperges en snijd het kontje eraf. Leg ze in een pan met gezouten water, breng aan de kook, en laat 10 minuten doorkoken. Zet het vuur uit en leg een deksel erop. Schenk een sliert olie in een sauspan en fruit de sjalotten, met de tijmtakjes. Schenk na 5 minuten de witte wijn erbij en laat dat bijna helemaal inkoken. Doe de crème fraîche en de room erbij en de mosterd. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Spoel de stukjes vis schoon en dep goed droog. Kruid met zout en peper, haal ze lichtjes door de bloem en klop ze af. Bak ze vier minuten per kant in hete olie, en draai regelmatig. Verdeel de uitgelekte asperges, saus en vis over de borden en garneer met de lamsoor. Een gekookt aardappeltje smaakt er prima bij.

Meer over