Service

De Volkskeuken: gadogado met tempéfriet en mango

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: gadogado met tempéfriet en mango, lunch- of bijgerecht voor 4 personen

Gadogado met tempéfrietjes en mango Beeld Pay-Uun Hiu
Gadogado met tempéfrietjes en mangoBeeld Pay-Uun Hiu

Afgelopen weekend was ik bij de Indië-Lezing in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Het ging over de migratiegeschiedenis van de Peranakan-Chinezen, die van China naar Indonesië waren getrokken en – vaak ettelijke generaties later – van daaruit naar Nederland waren gekomen. ‘Maar wat bent u dan?’, vroeg het publiek aan een van de sprekers, een chirurg in ruste die nog in het koloniale Nederlands-Indië was opgegroeid. ‘Chinees, Indonesisch of Nederlands?’ ‘Ach’, was het antwoord, er waren inmiddels ook Engelsen en Fransen in de familie getrouwd, ‘wij zijn gewoon een gadogado’, een mengelmoes.

Het deed me denken aan het boek Asian Soul Food, waarvan ik net een herdruk had ontvangen. Auteurs Carl Lemette en Mas van Putten runnen samen restaurant en catering De Vrouw met de Baard in hartje Amsterdam, waar ingrediënten en gerechten uit alle werelddelen zijn samengevloeid tot één grote mix. Want dat is hun definitie van soul food: voedsel dat reizigers, migranten, families en vrienden overal ter wereld samenbrengt om heimwee en honger te stillen en om de ziel van het thuisland door te geven aan een volgende generatie.

Uiteraard staat er ook een gadogado-versie in, met verfrissende ‘nieuwkomers’ als munt en koriander.

Ingrediënten

1 blok tempé (ca. 400 g)

200 ml + 1 eetl. arachideolie

150 g taugé

350 g spinazie

1 sjalot, gesnipperd

2 teentjes knoflook, gesnipperd

1 à 2 theel. sambal (voor veganisten zonder trassi)

2 theel. gemberpoeder

4 eetl. pindakaas met stukjes noot

200 ml kokosmelk

2 eetl. ketjap manis

scheutje citroensap

1 komkommer, in dunne repen geschaafd

2 mango’s of papaja’s, in stukken

1 bos munt, fijngehakt

1 bos koriander, fijngehakt

wat gebakken uitjes en (cassave)kroepoek

Snijd de tempé in luciferdunne frietjes. Verhit de olie in de wok (tot ca. 160 graden) en frituur daarin de frieten tot ze lichtbruin zijn. Let op: ze verbranden snel. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Prepareer de groenten. De Vrouw met de Baard houdt van rauwe groenten, ik vind het lekkerder om de taugé en de spinazie te blancheren en droog te deppen. Verhit voor de pindasaus 1 eetlepel olie in een steelpannetje en fruit sjalot en knoflook. Bak de sambal en het gemberpoeder mee. Voeg de pindakaas en de kokosmelk toe, verwarm al roerend tot aan het kookpunt en meng de ketjap en het citroensap erdoor. Laat de saus nog even indikken als hij te dun is, of voeg nog water of extra kokosmelk toe als hij te dik is.

Schik op een platte schaal de spinazie, komkommer en taugé, dan de pindasaus, mango of papaja, kruiden, tempé, kroepoek en gebakken uitjes. U kunt de pindasaus ook apart serveren.

Meer over