Service

De Volkskeuken: feestelijke soep

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: klassieke bloemkoolsoep, voorgerecht of kleine maaltijd voor 4 personen

Klassieke bloemkoolsoep. Beeld Sake Slootweg
Klassieke bloemkoolsoep.Beeld Sake Slootweg

Alsof ze bang zijn om de boot te missen komen mensen op een hobbeltje aanlopen. Aan de kade ligt een oceaanstomer klaar voor vertrek. Ogenschijnlijk klaar om in te schepen voor een oversteek naar New York melden we ons in een incheckhal waar stewards in witte uniformen ons verwijzen naar registratiebalies.

Helaas. Twintig minuten later sta ik alweer buiten. Wel mét mijn eerste covid-prik. De kade voor de SS Rotterdam, een jarenvijftig-pronkschip van de Holland-Amerika Lijn dat nu dienst doet als hotel, is ingericht als prikpost. Uitgeleende hotelbediening wijst de weg.

Na anderhalf jaar van reizen in mijn fantasie – ik bouwde mijn woonkamer om tot de Oriënt Express en ik kookte thuis vliegtuigeten na – kan ik geen betere plek bedenken om mijn vaccinatie te krijgen.

Bij een Rotterdams antiquariaat vind ik menu’s van de HAL waarop valt te lezen wat er in de jaren vijftig gegeten werd aan boord. Op kaarten versierd met Hollandse kastelen prijken overvolle menu’s: jumbogarnalencocktails, gestoofde sla in room en natuurlijk dame blanche toe.

De soepen komen allemaal uit de school van Escoffier. Ik herken ze van mijn eigen koksopleiding: Julienne d’Arblay, Agnès Sorel. Vaak vernoemd naar minnaressen van Franse koningen, vertelden mijn instructeurs daarover. Thuis maak ik een eigen variant op soupe Dubarry. Bloemkoolsoep. Dat klinkt misschien muf, maar met knoflook en mosterd erdoor en een geïmproviseerde kappertjesgarnituur, vind ik dit toch een feestelijke afsluiter van mijn covidprikdag. Het wordt tijd om mijn koffers weer te pakken.

Ingrediënten

100 g kappertjes, uitgelekt

Zonnebloemolie

1 kleine ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

Het witte deel van 1 prei, gewassen en fijngehakt

35 g boter

450 g bloemkool, in roosjes

1,2 l kippenbouillon

100 ml slagroom

2 eierdooiers

Mespunt nootmuskaat

Mespunt cayennepeper

2 theel. mosterd

Dep de kappertjes goed droog met keukenpapier. Frituur de kappertjes ongeveer 1 minuut in een laagje hete olie van 1 centimeter, tot ze openvouwen en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Fruit de ui, knoflook en prei in de hete boter langzaam zacht. Voeg de bloemkool toe. Schep een keer om en giet er dan de bouillon bij. Kook zo’n 20-25 minuten tot de bloemkool gaar is. Zet het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer. Kluts de room met de eierdooiers en een paar eetlepels soep in een apart kommetje door elkaar en roer dan door de soep. Breng op smaak met nootmuskaat, cayennepeper, mosterd en zout. Schep in soepborden en garneer met de kappertjes.

Meer over