De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Eiercurry

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Thaise eiercurry, hoofdgerecht voor 2 personen.

null Beeld Loethe Olthuis
Beeld Loethe Olthuis

Zodra ik de keukendeur opendoe, komen ze aanrennen: mijn vijf kippen en twee hanen. Goed, het gestrooide graan helpt, maar ook als ik in de tuin rondrommel of koffiedrink, komen ze er gezellig bij. En er is niks zo relativerend tijdens de coronacrisis als opgenomen worden in een familie waarvan het leven draait om grasjes en muggen pikken, luidkeels eieren leggen, zandbaden nemen, ruziën, kroelen en veren poetsen. Want ook kippen hebben hechte onderlinge banden. Eindelijk een fantastisch nieuw adres voor haan Broertje gevonden (twee hanen is wat veel), maar hij was er zó ongelukkig dat ik hem maar weer mee naar huis heb genomen. De hereniging gaf zelfs wederhelft Ronald een brok in zijn keel.

Nee, mijn kippenliefde is niet uniek. In Het groene kippenboek vertelt Alma Huisken, die in Groningen de ecologische moes- en landschapstuin De Groene Luwte beheert, over de belevenissen met haar kippen. Geweldig leuk en enthousiasmerend om te lezen, maar het boek is ook nog eens een uitgebreide, super-praktische handleiding voor zelf kippen houden: dat kan in vrijwel elke tuin!

Dat kippen ook eieren leggen, is absoluut meegenomen. ‘Eigen’ eieren zijn niet alleen gezonder dan winkeleieren (zo bevat de dooier veel meer caroteen), ze zijn ook lekkerder. Heerlijk in deze pittige curry, maar bio-eieren kunnen ook.

Ingrediënten:

4 biologische eieren

10 g amandelschaafsel

1 volle eetl. kokosolie (of zonnebloemolie)

1 kleine ui, fijngesnipperd

30 g geschilde verse gember, heel fijngehakt

1-2 tenen knoflook, fijngehakt

1 volle eetl. Thai Green Curry-poeder van Jonnie Boer of groene currypasta

1 volle theel. kurkuma (geelwortel)

400 ml (Fairtrade) kokosmelk

½ groentebouillonblokje

geraspte schil van ½ (bio-)limoen

1 eetl. Japanse sojasaus

3 dunne of 2 dikke lente-uitjes, in ringetjes

Kook de eieren hard en laat ze schrikken onder de koude kraan. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan op laag vuur lichtbruin en laat afkoelen.

Verhit de olie in een braadpan en bak de ui, gember en knoflook 4 min. op laag vuur. Voeg de curry en kurkuma toe en roerbak nog ca. 1 minuut. Voeg vervolgens de kokosmelk, het verkruimelde bouillonblokje, limoenrasp, sojasaus en de lente-uiringen toe, bewaar wat ringetjes voor garnering. Breng aan de kook en laat ca. 8 min. zonder deksel sudderen tot de saus iets dikker is geworden. Pel en halveer intussen de eieren.

Schep de halve eieren voorzichtig door de kerriesaus en bestrooi met amandelschaafsel en de achtergehouden lente-ui. Geef er pandanrijst en een komkommer-mangosalade bij.

Meer over