Beter Leven

De Volkskeuken: doperwtensoep met minirösti

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: doperwtensoep met minirösti. Hoofdgerecht voor vier personen.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Och och, die arme basisschoolleerlingen: ligt er, na jaren van frutselprutsneeuw eindelijk een pak van jewelste, moeten ze na lange, saaie weken van lockdown weer voor het eerst naar schóól! Soms is het leven bitter ironisch en zwaar oneerlijk.

Dat wordt ná school buitenspelen tot laat, liefst tot het donker, en dan komen de kinderen koud, moe, hongerig en intens gelukkig thuis.

Zie er dan nog maar eens iets ordentelijks in te krijgen. Want waar de groten niet kunnen wachten tot er iets te verslinden valt en dus zullen grijpen wat er te eten valt, zijn de kleintjes waarschijnlijk zo moe dat ze al knikkebollend aan de eettafel zitten. Of ze vallen op de bank in slaap en zijn dan met geen mogelijkheid meer wakker te krijgen.

Zaak is dus het eten klaar te hebben zodra ze thuiskomen. En iets toegankelijks te maken, koesterend warm maar lekker genoeg om de interesse van die moegespeelde kinderen vast te houden. Deze soep en de rösti kun u van tevoren maken. Kunt u nog lekker meespelen ook.

Ingrediënten

Rösti

700 g aardappel

1 grote ui

2 tenen knoflook

5 takjes selderij

1 ei

zout, peper

zonnebloemolie

Soep

1 ui

2 tenen knoflook

1 stengel bleekselderij

olijfolie

450 g diepvriesdoperwtjes

1 liter tuinkruidenbouillon

200 ml room

200 g (vega) kip in kleine stukjes

Rasp de aardappel en de ui. Dat gaat het snelst in een keukenmachine, maar een blokschaaf volstaat ook. Pers de knoflook en hak de selderij. Meng er een ei en wat zout en peper door. Roer goed. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en schep er telkens wat lepels van het aardappelmengsel in. Druk ze plat en bak ze in een paar minuten aan elke kant knapperig goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in de oven. Bestrooi naar smaak met wat zout.

Snipper voor de soep ui, knoflook en bleekselderij. Fruit dit in olijfolie met een snuf zout tot de ui glazig is. Voeg de erwtjes toe en de bouillon, breng aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen. Bak in die tijd de stukjes (vega) kip mooi goudbruin. Pureer de soep grondig, dat er geen velletjes meer in zitten, voeg de room toe en proef op zout en peper. Schep de soep in kommen, verdeel de (vega) kip erover en eet ze met de minirösti.

Meer over