Service

De Volkskeuken: de glorie van kruiden

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: kip met aubergine en verse kruiden, hoofdgerecht voor 4 personen

Kip met aubergine en verse kruiden Beeld Onno Kleyn
Kip met aubergine en verse kruidenBeeld Onno Kleyn

Kruiden met kruiden, het is een geloof. Ik heb kookboeken uit landen als Letland en Kroatië waar in de recepten opmerkelijk weinig kruiderij wordt gebruikt. Kan niks wezen, dacht ik lang. Smakeloos, dom eten zonder pep. Maar de laatste jaren kom ik daar op terug. Voortschrijdend inzicht, precies. Een opperdoezer aardappeltje met gesmolten boter heeft verder niets nodig. Spaghetti met knoflook en olie net zomin. Gebakken broccoli, een lekkere biefstuk, een omelet: met alleen de juiste hoeveelheid zout smaken ze al fantastisch.

Daarmee wil ik niets afdoen aan de glorie van kruiden en specerijen. Maar ze zijn lang niet altijd nodig, vooropgesteld dat je geen flauwe aardappels koopt of ordinaire olie over je spaghetti giet. En áls je dan kruiden gebruikt, doe het dan goed. Er zijn twee methoden, waarvan we vrijwel altijd de eerste hanteren: de kruiden vroeg in het kookproces toevoegen. Mja, werkt wel. Maar recentelijk doe ik ze er later bij. Dat gaat eens zo goed. Statig schrijdt mijn inzicht voort door de culinaire dreven; in onderstaand recept wolken de geuren je tegemoet.

Ingrediënten

2 aubergines

9 eetlepels olijfolie

1 rode ui, in flinters

3 tenen knoflook, gehakt

1 kip in stukken of 4 bouten (ik nam trouwens parelhoen)

100 ml witte wijn

Takken verse tijm, rozemarijn, salie en/of oregano

Snijd de aubergine in kleine blokjes. Meng er 1 eetlepel zout door en zet een half uur weg. Spoel af en knijp de blokjes handje voor handje wat uit.

Verhit 6 eetlepels olijfolie en bak er de ui, de helft van de knoflook en de aubergine in. Schep af en toe om, zet misschien een deksel schuin op de pan, tot de aubergine gaar is. Bewaar.

Bestrooi de stukken kip met zout. Braad aan in 3 eetlepels olijfolie tot ze aan alle kanten goed kleuren. Voeg de resterende knoflook toe en giet de wijn in de pan. Laat op laag vuur 40 minuten garen, onder een deksel. Als er ook stukken borst bij zijn, haal je die er na 15 minuten al uit.

Neem alle kip uit de pan en doe de kruiden in het stoofvocht. Laat zonder deksel wat inkoken tot jus. Meng daar de aubergine door en laat zonder veel omscheppen kort doorwarmen. Leg de stukken kip er weer op. Ik at het met rijst met gesmolten boter en gehakte cashewnoten en dronk er een rode Corbières bij.

Meer over