De Volkskeuken

De Volkskeuken: curry van gebraden kip en broccoli

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: curry van gebraden kip en broccoli, hoofdgerecht voor 4 personen.

Curry met kip en broccoli. Beeld Loethe Olthuis
Curry met kip en broccoli.Beeld Loethe Olthuis

Ik had vorige week een kip gebraden. Omdat we maar met zijn tweetjes zijn, houd ik daar altijd best veel van over. Van de botjes trek ik bouillon en maak ik soep, daar verdwijnen de kleine reststukjes in. Grotere stukken overgebleven kippenvlees vries ik meestal in. Maar nu kreeg ik trek in een Thaise curry met kip.

Ik heb ooit een cursus voor de royal Thai cuisine gevolgd, daar komen ingrediëntenlijsten voorbij zo lang als mijn arm en bereidingstijden van een dag. Toegegeven: het resultaat is absoluut verrukkelijk, maar daar had ik even geen zin in. Dus ging ik voor een supersimpele, snelle versie met kant-en-klare currypasta en de al gare kip. Ik heb de helft van het recept ingevroren voor later. Overigens kun je natuurlijk ook prima gebakken kipdijfilet gebruiken. Liever geen kip(borst)filet, want die is in een ommezien gortdroog.

De curry was een succes. Zo groot zelfs, dat wederhelft Ronald er dit weekend weer om begon te vragen. Maar ja, toen had ik geen gebraden kip. Wél vegetarische ‘kipstuckjes’. Die heb ik eerst even bruingebakken en toen in de curry verwerkt. En laten we nu niet kunnen beslissen welke versie het lekkerst is...

Ingrediënten

400-450 g gare biologische kip of vegakipstukjes

3 lente-uitjes

2 volle eetl. groene Thaise currypasta

1-2 eetl. zonnebloemolie

1 kippenbouillonblokje

270 ml fairtrade kokosmelk (1 blikje)

500 g broccoli, in roosjes, stengels in stukjes

2 stengels bleekselderij, schoongemaakt, in reepjes

snuf chilivlokken

blaadjes van 1 bosje koriander (of bladpeterselie), fijngehakt

60 g cashewnoten (gezouten of ongezouten)

Snijd of trek het gare kippenvlees in stukjes of bak de kipstuckjes bruin in 1 eetlepel olie. Maak de lente-uitjes schoon: snipper het wit, snijd de stengels in schuine ringetjes. Verhit 1 eetlepel olie en bak het wit van de lente-ui ca. 1 minuut op laag vuur in een braadpan. Voeg de currypasta toe en laat nog een minuutje meebakken.

Schenk er vervolgens 400 ml water en de kokosmelk bij, verkruimel het bouillonblokje erboven, roer de broccoli en bleekselderijreepjes erdoor, en voeg ten slotte de chilivlokken toe. Breng zachtjes aan de kook en laat ca. 8-10 minuten sudderen tot de groenten net gaar zijn. Haal van het vuur en schep de lente-ui en (vega)kip erdoor, laat even meewarmen.

Verdeel de curry over diepe borden en bestrooi met de cashewnoten en koriander- of peterselieblaadjes. Eet met pandanrijst en komkommersalade.

Meer over