Service

De Volkskeuken: Broccoli-tortilla-taco’s

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: broccoli-taco’s, een hoofdgerecht voor 2 personen

Broccoli- tortillataco’s Beeld Tallina van den Hoed
Broccoli- tortillataco’sBeeld Tallina van den Hoed

Je merkt pas echt dat je kinderen groot worden als hun vrienden opeens groot zijn. Plots zijn de vrolijke tieners met wie mijn dochter altijd sportte groot, geslaagd, ingeschreven voor een studie en op zoek naar een studentenkamer. Hoe kan dat nou zomaar? Pasgeleden konden ze ternauwernood hun sporttas goed inpakken en nu moeten ze over een paar maanden hun eigen potje koken? Gelukkig doet Dochter pas volgend jaar eindexamen. Kan ik nog even wennen.

Dat potje koken, dat is niet zo moeilijk: koken is geen hogere wiskunde. Je moet gewoon even weten waar te beginnen. Ik had zelf meer moeite met mijn studievoortgang en mijn financiën, maar ook dat hoort bij volwassen worden.

Volwassen worden is ook een thema in het Tasty studentenkookboek. Tasty is de voedseltak van de populaire website Buzzfeed en ook zij hebben hun aandacht gericht op het ouderwetse boek. En leuk ook: simpel wisselt af met iets minder eenvoudig, wat dan weer stapsgewijs op foto’s wordt uitgelegd. Ik vind alleen het formaat van de meeste recepten niet heel studentikoos: veel gerechten zijn voor 4 tot 6 personen. Tot ik de originele titel las: Tasty Adulting. Dat dekt de lading meer.

De tortilla-kaastaco’s met broccoli zagen er te lekker uit om niet te proberen. Met mijn eigen draai, maar het handige van de tortilla óm de taco bleef: dat is makkelijker eten!

Ingrediënten

1 sjalotje

sap van 1 limoen

500 g broccoli

olijfolie

zout en peper

1 theel. gemalen komijnzaad

6 kleine bloemtortilla’s (doorsnede 15 cm)

125 g geraspte pittige kaas

6 tacoschelpen

6 cherrytomaatjes

srirachasaus

Verwarm de heteluchtoven voor op 220 graden. Pel de sjalot en snijd hem in heel fijne ringetjes. Meng die met het limoensap en een snuf zout en zet even weg.

Snijd de roosjes van de broccoli. Bewaar de steel voor iets anders. Leg ze op een met bakpapier beklede braadslede, strooi er zout, peper en komijn overheen en besprenkel met olijfolie. Hussel om en bak in de oven in 20 minuten gaar en bruin.

Leg de tortilla’s op een andere bakplaat, bestrooi ze met de geraspte kaas en doe ze maximaal 5 minuten in de oven, tot de kaas smelt. Plak een kaastortilla om een tacoschelp en laat wat afkoelen.

Snijd de cherrytomaatjes in plakjes. Verdeel de broccoli over de zes dubbele kaastaco’s, doe er wat plakjes tomaat tussen, verdeel de uitgelekte sjalot erover en sriracha naar smaak.

Meer over