Service

De Volkskeuken: Bananenbroodpudding

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: broodpudding met banaan, nagerecht voor 8 tot 10 personen

Tallina van den Hoed

Normaal gesproken houd ik niet veel brood over. Ons brood ‘woont’ in de vriezer en we ontdooien wat we nodig hebben. Kapjes laat ik uitdrogen in de oven en eens in de zoveel tijd maal ik dat tot paneermeel. Toch oud geworden boterhammen worden tosti, een pizzaboterhammetje of wentelteefje en zo gaat er nauwelijks iets verloren.

Maar soms loopt het anders en zo had ik na een uitgebreide lunch met leuke mensen toch een hoop brood over. Meer dan ik weg kon tostiën, en aangezien je het ook niet meer aan een buurtkindje kunt geven voor de eendjes moest ik er iets mee. En met een graantekort in het verschiet moest dat verheffender zijn dan ‘in de groene bak mieteren voordat iemand het ziet’.

Broodpudding werd het. Dat kun je maken van alle broodachtige dingen die je overhebt, dus ook van stokbroodjes, croissantjes, ontbijtkoek en ga zo maar door. Een blik op de fruitschaal leidde tot toevoeging van de bananen en de appels, want die waren ook over hun hoogtepunt heen.

Kies het brood dat u wilt, voeg naar smaak eventueel kaneel, cacao of noten toe. En als u de pudding overgiet met van die fancy karamelsiroop voor de koffie is het óók lekker.

Broodpudding met banaan en appel Beeld Tallina van den Hoed
Broodpudding met banaan en appelBeeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

15 oude boterhammen (ongeveer 450 g)

2 (rimpelige?) appels

3 erg rijpe bananen

4 grote eieren

200 ml melk

zout

4 eetl. honing of agavesiroop

10 g roomboter

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Snijd het brood in stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe de stukjes in een ruime kom. Schil de appels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Doe ze met het brood in een kom.

Pureer de bananen met de eieren, melk, een flinke snuf zout en drie eetlepels honing of agavesiroop. Giet dit mengsel over het brood, meng het goed en laat het een paar minuten staan, zodat het vocht geabsorbeerd kan worden.

Bekleed een braadslede met wat bakpapier en smeer dat in met de boter. Invetten hoeft toch niet, met bakpapier, zult u denken, maar boter smaakt gewoon erg lekker. Schep het brood-appelmengsel in de braadslede en strijk het wat glad. Verdeel de laatste honing of agavesiroop erover.

Bak de broodpudding in 35 tot 40 minuten mooi bruin en gaar. Hij moet stevig aanvoelen als u erop drukt. Laat iets afkoelen, til hem aan het papier uit de braadslede en snijd hem in stukken. Bestrooi met poedersuiker en eet lauwwarm.

Meer over