Service

De Volkskeuken: asperge-zalmbroodjes met zeekraal

Loethe Olthuis

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: asperge-zalmbroodjes, hoofdgerecht voor 3 personen, lunchgerecht voor 4 personen.

Aspergebroodjes met zalm Beeld Loethe Olthuis
Aspergebroodjes met zalmBeeld Loethe Olthuis

Het is nog vijf weken Nederlandse aspergetijd! Ik heb ze al vaak gegeten: klassieke asperges met ham, voor wederhelft Ronald. Asperges met ei-van-eigen-kip en citroenroomsaus, voor mijzelf. Asperges met gerookte zalm, voor gasten. Aspergesalade, met gekookte of rauwe asperges, altijd een fijn voorafje. Heerlijk allemaal, maar ik ben toe aan iets anders. Aspergetaart misschien? Eigenlijk is dat lekkerder met groene asperges en die zijn er straks ook nog genoeg. Uiteindelijk besloot ik aspergebroodjes te maken, met een romige vulling die de tere aspergesmaak niet overheerst.

Met onderstaand recept maakt u een hoofdgerecht voor drie personen. Liever lunch voor vier? Rol de deegplak uit, druk alle naadjes dicht en verdeel het deeg en de vulling in vieren. Feta in plaats van roomkaas maakt het pittiger.

Ingrediënten

250 g asperges

40-50 g zeekraal, heel grof gehakt

ca. 140 g biologische of ASC-zalmfilet, in kleine stukjes

paar takjes dille, fijngeknipt

50 g roomkaas (bv. Mon Chou)

1 ei

bloem voor bestuiven

1 blikje croissantdeeg voor 6 grote croissants

Extra: bakplaat, bakpapier, kwastje

Leg de asperges een half uur in koud water. Snijd ca. 1 cm van de onderkant af, schil ze grondig en snijd ze in stukjes van 1 cm. Breng een bodem water met een snuf zout aan de kook. Kook de asperges en zeekraal 2 minuten en spoel ze daarna af in een zeef onder de koude kraan. Laat goed uitlekken. Meng de rauwe zalmstukjes, dille, het aspergezeekraalmengsel en de roomkaas in een kom. Breng pittig op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte). Bekleed de bakplaat met bakpapier. Klop het ei los met een flinke snuf zout. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het croissantdeeg uit. Snijd het deeg in drue gelijke stukken en druk de schuine naden dicht, zodat je nu drie rechthoekige deeglapjes hebt: maak ze eventueel wat vierkanter met je vingers. Schep in het midden van elke deeglap een derde van het asperge-zalmmengsel. Vouw de tegenoverliggende punten van elke deeglap naar elkaar toe en plak ze (met een beetje water) in het midden vast. Schep de deegpakketjes met een spatel op de bakplaat en bestrijk ze goed met ei. Bak de broodjes in ca. 12 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Geef er een salade en eventueel wat overgebleven gekookte asperges bij, met ei en botersaus.

Meer over