receptde volkskeuken

De Volkskeuken: alomvattende broccolisoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: broccolisoep, voor 8 grote kommen.

Broccolisoep met verschillende toppings. Beeld Tallina van den Hoed
Broccolisoep met verschillende toppings.Beeld Tallina van den Hoed

De maand vóór de kerstvakantie is in gezinnen de drukste tijd van het jaar. Kleine kinderen moeten schoenen zetten en de Goeie Sint aanbidden, oudere kinderen willen dat ook, en moeten surprises knutselen, toetsen leren en daarbij ook nog sporten en zich druk maken om wie er mee moet naar het kerstgala op school. U mag ze ondertussen overal naartoe rijden, de stinkwas doen en alle cadeautjes en familie-aangelegenheden plannen.

Heeft u daar geen zin in? Maak dan deze broccolisoep, want hij is zo klaar. Is uw geld op door al die cadeautjes? Maak dan deze soep, want hij is lekker goedkoop. Lusten uw kinderen niks? Maak dan deze soep, want met knapperige uitjes lusten ze opeens alles. Moet u nog iets chics verzinnen voor Kerst? Maak dan deze soep, want met garnalen en een extra dotje room is hij reuze feestelijk. Wilt u alleen maar in pyjama en sloffen op de bank zitten omdat u die hele feestmaand simpelweg niet trekt? Maak dan deze soep, want hij is lekker en warm en koesterend, en met allerlei toppings is hij telkens anders.

Ingrediënten

1 ui

2 tenen knoflook

olijfolie

500 g broccoli

1 grote aardappel (200 g)

1,5 l groente- of tuinkruidenbouillon

peper uit de molen

200 ml room

toppings naar smaak

Snipper de ui en de knoflook en fruit het zachtjes aan in een gulle sliert olijfolie. Haal de roosjes van de broccolistronk, verwijder de harde schil en snijd de stronk in stukjes. Doe ze bij de ui in de pan. Schil de aardappel, snijd hem in blokjes en doe ze in de pan. Voeg de bouillon (mag best van blokjes gemaakt zijn) toe, breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.

Maak nu de toppings: denk aan fijngesneden paprika, bosui of cherrytomaat, uitgebakken spekjes, zelfgebakken croutons van oud brood, olijfolie en knoflook, of gewoon de knapperige uitjes uit de kast of de garnalen uit de koelkast pakken en klaar zetten.

Pureer de soep met staafmixer of blender, voeg versgemalen peper toe, roer de room erdoor en proef: is het hartig genoeg?

U kunt de toppings op tafel zetten en iedereen naar believen ervan laten pakken. Wilt u het netjes? Leg een bergje topping in het midden van een diep bord en schep de soep er voorzichtig bij.

Meer over