De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Advocaatvlaai zonder oven, een bijna vergeten paastaart

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: advocaatvlaai zonder oven (taart voor 8-10 personen).

Loethe Olthuis
Advocaatvlaai. Beeld Loethe Olthuis
Advocaatvlaai.Beeld Loethe Olthuis

Advocaat hoort bij Pasen als oliebollen bij Oud en Nieuw. Romig, pittig-zoet, zonnig paasgeel en verslavend lekker, zowel puur als in toetjes en gebak. Toch lijkt deze eierlikeur tegenwoordig bijna vergeten. Supermarkten en slijters verkopen nog wel flessen, maar zelfs bij banketbakkers is het tegenwoordig zoeken naar behoorlijk advocaatgebak. Misschien komt het doordat hun bakkerijen in de verkoop staan, want ook de Hema, onze nationale tompoucen- en vlaaienbakker, heeft dit jaar zijn paasvlaai gevuld met opgeleukte citroenpudding: limoenbavarois.

Zelf maken dan maar, bovendien véél lekkerder dan de winkelvariant. Gebruik mon chou, andere merken roomkaas zijn te zacht. Er zit trouwens alleen maar boter, koek, suiker, roomkaas, slagroom, advocaat en chocolade in de taart, dus dik word je er niet van. Al moet je er maar niet al te grote puntjes van snijden.

Ingrediënten

1 eetl. (zonnebloem)olie

200 g cafénoirkoekjes, in stukjes

90 g boter, gesmolten

4 blaadjes gelatine

200 g stevige roomkaas (mon chou)

200 ml advocaat

250 ml slagroom

60 g witte basterdsuiker

Ca. 2 eetl. fijngehakte of geraspte chocolade

Extra: springvorm doorsnede 24 cm; bakpapier; suikerkipjes en -eitjes

Bereiding

Haal de mon chou direct uit de koelkast uit de verpakking, anders kleeft het verschrikkelijk. Laat de roomkaas daarna goed op kamertemperatuur komen. Vet de springvorm dun in met olie. Knip een cirkel van het bakpapier, iets groter dan de springvorm en leg op de bodem van de vorm. Klem de rand erop vast.

Maal de koekstukjes met de keukenmachine (of stamp met een vijzel) tot grof zand. Meng de gesmolten boter erdoor. Verdeel het mengsel over de springvorm en druk gelijkmatig aan. Zet in de koelkast. Week de gelatineblaadjes ca. 10 minuten in koud water. Klop intussen met een mixer de roomkaas met de advocaat tot een glad lichtgeel mengsel. Klop daarna de slagroom met de basterdsuiker stijf. Haal de gelatineblaadjes uit het water en doe ze met ‘aanhangend water’, dus zonder ze uit te knijpen, in een pannetje. Laat de gelatine al roerend op laag vuur helemaal vloeibaar, maar niet te heet worden.

Spatel eerst de gelatine en daarna de slagroom door het advocaatmengsel: werk snel, anders gaat de gelatine al opstijven. Schenk het mengsel over de koekbodem en zet de vorm een paar keer hard op het aanrecht om de advocaatvulling gelijkmatig te verdelen. Laat minstens zes uur opstijven in de koelkast. Verwijder de springvorm en het bakpapier, bestrooi de taart met chocolade en garneer op het laatst met suikerkipjes en eitjes.

Meer over