Het Nieuwe EtenKips Veganistische leverworst

De veganistische versie van onze nationale borreltrots is geen succes

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

Kips vegetarische smeerworst. Beeld x
Kips vegetarische smeerworst.Beeld x

De Italianen hebben ­salami, de Spanjaarden chorizo, de ­Fransen saucisson sec. Onze nationale borreltrots: de ­leverworst. Weinig zo gemoedelijk als een oer-Hollands snack­plateau met blokjes kaas, ­gevulde eieren en ­plakjes ­leverworst.

Leverworst deed zijn ­intrede in de 17de eeuw. Sindsdien is het vaste kost op feesten en partijen. Volgens Kips leverworst – ‘Liever Kips leverworst dan gewone leverworst’ – eten we er jaarlijks ruim 34 miljoen kilo (!) van. Het helpt dat leverworst goedkoper is dan kattenvoer; voor 62 cent heb je al een halve kilo.

In een land waarin steeds meer flexitariërs liever voor een vleesloze borrelhap gaan, is zo’n bonk separatorvlees echter niet meer bon ton. Vandaar dat Kips tegenwoordig een veganistische variant heeft. Vooruit, nu ze toch bezig zijn: ook plantaardige paté en smeerworst.

Zo enthousiast het panel is bij aankondiging van de vega vleessnacks, zo treurig zijn ze bij het proeven. ‘Karton’, zegt de één over de paté. ‘Dit plakt aan je gehemelte’, zegt de ­ander over de leverworst. De smeerworst wordt het lekkerst gevonden. Vooral omdat het in de verte doet denken aan paprikachips, dat kan de bedoeling niet zijn. De doodsteek komt van de vegetariër: ‘Is leverworst normaal wel lekker?’

Cijfer: 4

Meer over