StijlpastoorKleding op de radio

De Stijlpastoor vermoedt dat radio-dj’s smaak beginnen te ontwikkelen

Gerard Ekdom en Jeroen van Inkel. Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk
Gerard Ekdom en Jeroen van Inkel.Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk

Beginnen radio-dj’s zowaar smaak te krijgen? Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg keek zijn ogen uit op het RadioRing Gala.

Arno Kantelberg

In de film Crash van David Cronenberg laaft James Spader zich aan beelden van auto-ongelukken – er maakt zich bij de aanblik van al die ellende zelfs een lichte opwinding van hem meester. Ik herken dat wel, al heb ik het niet zozeer bij een auto-ongeluk, als wel bij het zien van de rode loper bij het RadioRing Gala. Dat is een jaarlijks evenement, uiteraard in Hilversum, waar de fine fleur van de Nederlandse radio elkaar ontmoet onder het genot van een goed glas pils.

Reeds jaren sta ik met mijn blocnote en ballpoint bij die rode loper, en ik durf inmiddels wel te beweren dat geen beroepsgroep de definitie van het begrip gala zo contrecoeur invult als de heren van de draadloze telegrafie, met vale sweaters en dito spijkerbroeken, T-shirts met haha-prints en overhemden die sinds de laatste Avondspits geen strijkbout meer hebben gezien.

Was het dit jaar anders? Winnaars Rick Romijn en Niels van Baarlen van Radio Veronica en zenderbaas Dave Minneboo van Q-Music betraden het podium in het vertrouwde uniform van de onverschilligheid, inclusief gescheurde jeans. Maar daar stonden – eerlijk is eerlijk – toch heel wat nette pakken tegenover (Wilfred Genee, Mattie Valk, ja zelfs Giel Beelen), en zelfs een enkele verdwaalde smoking (pluim voor Lex Uiting).

Rob van Someren of de chauffeur van de streekbus? Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk
Rob van Someren of de chauffeur van de streekbus?Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk

Het aardigste pak zat om het nonchalant poserende gestel van Gerard Ekdom. We zien hem met Jeroen van Inkel (bovenaan), waarmee we meteen de twee indrukwekkendste stemmen van de Nederlandse radio in één beeld te pakken hebben. Ekdom voert een verrassend sterretje in het pak, dat hij combineert met een knisperend wit overhemd en helwitte sneakers. De witte Nikes werken hier goed omdat er al een knipoog in het patroon van het pak zit. De ‘swoosh’ is passend zwart van kleur.

Kijk, de bron voor al die spijkermisère bij de radioheertjes is natuurlijk een gebrek aan durf gecamoufleerd als nonchalance. Jeroen van Inkel lost dat slim op met een compromis in de vorm van een zwarte spijkerbroek en een zwart overhemd – zwart is nu eenmaal de kleur die bij een gala hoort. Een jasje had de extra pondjes rond de middel gemaskeerd en het is lastig een gekleurde bril zonder ironie te dragen, maar bon, Rome is ook niet op één dag gebouwd.

Verder zien we overigens de chauffeur van de streekbus, die ik verrassend veel vond lijken op Rob van Someren, de snaakse moppentapper van Radio 10.

Meer over