stijlpastoortheo hiddema

De Stijlpastoor: Een opluchting, zo'n zwierig pakkendrager als Theo Hiddema in ernstig blauw Den Haag

Blauw, blauw, blauw, het lijkt of er in Den Haag geen andere kleur te krijgen is. In die zee van blauw fonkelt Theo Hiddema, die volop afwisselt met kleurige pakken en pochets. Een geste richting de medemens, vindt Esquire’s hoofdredacteur Arno Kantelberg.

Kamerlid Theo Hiddema met een licht jasje en donkere broek.  Beeld ANP
Kamerlid Theo Hiddema met een licht jasje en donkere broek.Beeld ANP

Ik heb op deze plek al eens eerder gerefereerd aan de stille revolutie die zich in Den Haag heeft voltrokken. Van Beel tot Balkenende, decennialang was (donker)grijs de kleur du jour op het Binnenhof. Rutte I borduurde daar nog even op voort, maar met Rutte II deed het blauwe pak definitief zijn intrede in de Haagse politiek. Het is een trend die we ook in het buitenland zien, blauw is tenslotte een kleur die betrouwbaarheid suggereert, het hoogste goed in de pollutiek. Een beetje eenvormig wordt het er wel van, vooral omdat geen enkele politicus ooit varieert met bijvoorbeeld een broek in een andere kleur.

Daarom mogen we ons gelukkig prijzen met Theo Hiddema, het seniore kamerlid van het juniore Forum voor Democratie. Hiddema combineert een beige met bruin, grijs met oker, eigeel met zwart. Ik hoor u denken dat het makkelijk kwartetten is voor iemand met zo’n omvangrijke garderobe als Hiddema, maar juist de man met een beperkt aantal pakken kan zijn voordeel doen met deze methode. Alleen al uit een blauw en een grijs pak haal je een totaal van vier combinaties. Heb je ook nog een bruin en een beige pak, dan groeit het aantal potentiële combinaties zelfs naar eh…, een veelvoud daarvan. Met een diversiteit aan stropdassen of pochets kun je vervolgens een wisselend cachet geven aan het voorkomen.

Kamerlid Theo Hiddema. Beeld Hollandse Hoogte / Olaf Kraak
Kamerlid Theo Hiddema.Beeld Hollandse Hoogte / Olaf Kraak

Theo Hiddema betrekt zijn pakken al sinds de jaren tachtig bij het statige Maison Degand aan de Louizalaan in Brussel, waar hij zich de maat laat nemen door een Italiaanse kleermaker. Deze maître tailleur snijdt Hiddema’s jasjes klassiek, met een ingetogen notch lapel in de revers en formele zakken met flappen, zogenaamde flap pockets. Een parmantige peak lapel zou wellicht beter bij deze pauw gepast hebben, maar Hiddema zoekt de exuberantie in de stoffen. Ik hoop uiteraard dat de voormalige strafpleiter nog lang onder ons blijft, maar inzake de erfenis zou ik toch alvast willen intekenen op het lemma Jasjes. Wat een rijkdom! Zijn broeken prefereert Hiddema ruim, en opvallend vaak paart hij een donkere broek aan een licht jasje. Vraag me niet om een wetenschappelijke onderbouwing, maar naar mijn smaak oogt een lichte broek beter onder een donker jasje.

In het geval van heer Hiddema zal er ongetwijfeld sprake zijn van enige ijdelheid. Maar iemand die zijn best doet, die zijn voorkomen opsiert so to speak, dat interpreteer ik niet als pronkzucht, maar als een koninklijke geste richting de medemens. Daar kan geen blauw pak tegenop.

Meer over