Dé specialist

Gigantische oppervlakten van het Australische binnenland zijn desolaat en droog. De randen van het continent bleken het meest geschikt voor urbanisatie....

JOEP AUWERDA

Blijkens een kaartje in Australia (Baedeker; ¿ 62,95) is dat ook het gebied waar toeristen bijna uitsluitend neerstrijken. Als ze al in het binnenland (the Outback) reizen, dan nemen ze meestal de 2700 kilometer lange Stuart Highway die dwars door het land loopt, van de noordelijke kustplaats Darwin naar de zuidkust (Port Augusta).

Die toeristenbewegingen in aanmerking genomen, is het niet verwonderlijk dat de meeste reisgidsen heel Australië (waarin Nederland 187 keer past) in één deel kunnen behappen. Eén uitgever maakte, behalve een vuistdik standaardwerk over heel Australië, nog (tien) andere gidsen over ditzelfde continent. Dat is dan ook een Australisch bedrijf: Lonely Planet. Een team van schrijvers beschreef alle zes staten afzonderlijk (waaronder het eiland Tasmanië), verder één territorium (Northern Territory), de hele Outback, The Great Barrier Reef (een tweeduizend kilometer lang koraalrif langs de noordoost kust) en het thema bushwalking.

Alleen het Australian Capital Territory kreeg geen aparte gids. Dat territorium is klein en alleen in het leven geroepen om Canberra, de hoofdstad van Australië, een aparte status te geven.

Conclusie: wie heeft besloten in een beperkt gebied te blijven, neemt een van de mooie Lonely Planet-deelgidsen mee. Wie de toeristische hoofdstromen volgt, kan het beste een totaalgids aanschaffen. Lonely Planet, Moon Travel Handbooks en Baedeker springen er uit, maar de Van Zuilen Reeks, Australië (Voordelig Reizen, Allert de Lange; ¿ 37,50), Reishandboek Australie (het trema ontbreekt in de titel! Elmar reishandboeken; ¿ 37,90) en de ANWB reisgids (¿ 28,90) voldoen ook. Voor wie van veel kleurenillustraties houdt, is Australië (Expert Reisgids Van Reemst; ¿ 39,90) een goede keuze.

Meer over