GADGETDESKThinkPad X1 Fold

De opvouwbare laptop van Lenovo is een knap staaltje technisch vernuft waar je onvermijdelijk veel voor betaalt

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes.

De opvouwbare laptop van Lenovo. Beeld Lenovo
De opvouwbare laptop van Lenovo.Beeld Lenovo

Dat telefoons tegenwoordig kunnen worden opgevouwen, daar zijn we nu wel een beetje aan gewend. Niet dat ze het straatbeeld beheersen, daar zijn de mobieltjes van onder andere Samsung en Huawei nog veel te prijzig voor. Inmiddels is ook de eerste opvouwbare laptop op de markt, van Lenovo.

Deze ThinkPad X1 Fold is behalve een knap staaltje technisch vernuft ronduit spectaculair, in ieder geval voor een laptop. Dat spektakel doet zich vooral in het begin gelden, als de eerste keer dubbelvouwen van zo’n groot scherm een wat onbestemd en ongemakkelijk gevoel geeft. Net als ooit ook het geval was bij die vouwtelefoons.

Natuurlijk gaat dat open- en dichtvouwen goed. Het is ook leuk om te doen. Voor het scherm heeft Lenovo samengewerkt met LG. Het resultaat is niet alleen een helder oled-scherm, maar ook een scherm dat zowel flexibel, buigzaam als sterk moet zijn. Om dit voor elkaar te krijgen is het opgebouwd uit verschillende lagen. In uitgevouwen toestand is geen vouw te zien.

De ‘boekvariant’: links en rechts verschillende programma’s. Beeld Lenovo
De ‘boekvariant’: links en rechts verschillende programma’s.Beeld Lenovo

Maar wat hebben we eigenlijk in handen, met deze geheel nieuwe productcategorie? Helemaal uitgeklapt is het ofwel een redelijk rechttoe-rechtaan laptop met een los bluetooth-toetsenbordje ofwel een groot formaat tablet. In beide toestanden is hij ook te bedienen met een pennetje. Dichtgeklapt transformeert de ThinkPad tot een handzaam mini-laptopje. Op de onderste helft kan dan het toetsenbord magnetisch worden geklikt.

Omdat dit toetsenbord is gemaakt om in de kleine variant te passen, heeft Lenovo hier wat concessies moeten doen: er zitten minder toetsen op. Dat werkt toch net wat minder prettig. Overigens is er ook een virtueel toetsenbord, maar dat is nog minder plezierig. Het grote scherm kan in tweeën worden gesplitst zodat er twee verschillende programma’s naast elkaar te zien zijn.

Helemaal uitgeklapt is de ThinkPad ofwel een redelijk rechttoe-rechtaan laptop met een los bluetooth-toetsenbordje ofwel een groot formaat tablet. Beeld Lenovo
Helemaal uitgeklapt is de ThinkPad ofwel een redelijk rechttoe-rechtaan laptop met een los bluetooth-toetsenbordje ofwel een groot formaat tablet.Beeld Lenovo

Het werkt in de praktijk wat wisselend. Het gebruiksgemak van een zeer handzaam mini-laptopje is groot voor wie op reis gaat. Maar aan de gebruikservaring is nog wel wat te verbeteren. Het besturingssysteem (Microsoft Windows) past zich wel automatisch aan in het verschillende gebruik, maar daar gaat soms even wat tijd overheen. Of wat heen en weer terugvouwen. Hieraan zie je dat het allemaal nog nieuw is.

Grootste struikelblok is de bij dit soort innovatieve producten onvermijdelijk hoge prijs. Mocht de opvouwbare laptop een succes worden, dan zal die ongetwijfeld omlaag gaan, maar tot die tijd is de ThinkPad vooral een curiosum.

Lenovo ThinkPad X1 Fold - vanaf 2758 euro (zonder toetsenbord en pen)

Meer over