GadgetdeskSonos

De nieuwe speaker van Sonos doet het zonder snoer en mét bluetooth

De nieuwe Sonos-speaker is het voorbeeld van een paradigmawisseling binnen het Amerikaanse bedrijf: Move is de eerste speaker die ook met bluetooth werkt.

Laurens Verhagen
De Sonos Move Beeld
De Sonos Move

In de inmiddels vijftien jaar waarin Sonos op de speakermarkt is, heeft het Amerikaanse concern bluetooth altijd links laten liggen. Op deze draadloze technologie om boxen aan een mobiele telefoon te koppelen keken de ingenieurs van het bedrijf wat neer, zo leek het. Liever gebruikten ze het wifi-thuisnetwerk vanwege zijn superieure geluidskwaliteit. Vanuit technologisch standpunt misschien logisch, maar het is ook een strategie met de nodige beperkingen. Toch heeft Sonos er goed mee verdiend. Het merk heeft inmiddels een Apple-achtig imago.

Nu achten de Amerikanen uit Santa Barbara het tijd voor een kleine paradigmawisseling: Move is de eerste Sonos-speaker die ook met bluetooth werkt. Achterop zit een knopje waarmee handmatig kan worden gewisseld tussen het vertrouwde wifi en bluetooth. Is de box binnen het wifibereik? Dan werkt de speaker als elk ander Sonos-product, desgewenst in samenwerking met andere speakers.

Sonos-speakers zaten niet alleen altijd vastgeklonken aan wifi, ook aan een snoer. Ook dat is logischerwijs anders met de Move. Deze is voorzien van een flinke batterij, die het zo’n tien uur uithoudt bij muziek afspelen. Wie hem meeneemt naar buiten of een andere plek buiten het vertrouwde wifinetwerk moet even omschakelen met de bluetoothknop achterop. De speaker is vrij fors (25 centimeter hoog) en geeft, ook buiten, een mooi, vol geluid met stevige bas. Een handigheidje van Sonos is daarbij de trueplaytechnologie. Hiermee past het systeem het geluid van de speaker aan aan de omgeving. Bij andere modellen moest dit altijd eenmalig handmatig worden gedaan door met de smartphone in de hand een soort ritueel dansje uit te voeren, bij de Move zit het ingebouwd. Wordt hij verplaatst, dan past hij zich automatisch aan.

Om de Move geschikt te maken voor gebruik buitenshuis is de behuizing volgens de maker bestand tegen vallen, stoten, regen en vocht, stof en vuil, uv-stralen en ‘extreme temperaturen’. Vanwege zijn gewicht en afmetingen is de box daarbij eerder geschikt om in en rond het huis te verplaatsen dan om mee te nemen naar het strand. Het installeren gaat als altijd moeiteloos via de Sonos-app, terwijl de bediening op verschillende manieren kan. Ook via die app, maar ook direct via bijvoorbeeld de Spotify-app. Dankzij de ingebouwde microfoon werkt ook de Google-assistent voor stembediening.

Dit alles gaat wel gepaard met een flink hogere prijs dan de kleinere Sonos One (399 versus 229 euro). De veelzijdigheid en het vollere geluid van de Move maken dit prijsverschil acceptabel.

Sonos Move, 399 euro (vanaf 24 september verkrijgbaar)

De Move doet overal dienst, omdat de speaker ook met bluetooth werkt Beeld
De Move doet overal dienst, omdat de speaker ook met bluetooth werkt

DEZE SPEAKERS BESPRAKEN WE EERDER

De Wonderboom 2 is de ideale buitenspeaker voor mooie zomerdagen

Geinig, die nieuwe bluetoothspeaker van Sony, maar wie echt zijn tuin uit wil trillen gaat voor de Duitse degelijkheid van Teufel.

Gaat het regenen? Vraag het de speakers van Sonos, die luisteren én praten

Meer over