de gidsboeken

De nieuwe Houellebecq en andere aanraders van onze boekenredactie

Wilma de Rek
Jan Siebelink in zijn schrijfkamer Beeld Erik Smits
Jan Siebelink in zijn schrijfkamerBeeld Erik Smits

Lieve lezer,

De lezers van Jan Siebelink (81) weten wie zijn vader was; Jan senior, de bloemenkweker te Velp, wiens dood het aangrijpende slot vormt van de bestseller Knielen op een bed violen (2005). Over zijn moeder weten we minder, al schreef zoon Jan over haar in De overkant van de rivier (1992) en in Margje (2015). Nu de Boekenweek in aantocht is, met het Boekenbal op vrijdag 22 maart als aftrap en ‘De moeder de vrouw’ als motto, leek het de boekenredactie een goed idee om de auteur van het Boekenweekgeschenk te vragen of hij voor ons een brief aan zijn moeder wilde schrijven. En gelukkig zei Siebelink ja.

De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa staat met zijn boek The Death of Murat Idrissi (De dood van Murat Idrissi) op de longlist van dertien schrijvers die genomineerd zijn voor de Man Booker International Prize. De Britse prijs, die in 2005 werd ingesteld voor schrijvers van buiten het Engelse taalgebied, geldt als een van de meest prestigieuze literaire onderscheidingen.

Murat Isik heeft De Inktaap 2019 gewonnen, de literaire jongerenprijs voor winnaars van grote literaire prijzen. De roman Wees onzichtbaar, waarmee Isik eerder de Libris Literatuurprijs won, werd door bijna 1.200 scholieren gekozen. ‘Het is knap’, staat in het juryrapport, ‘hoe Murat de heftige problemen in Metins leven zo luchtig weet te brengen en je toch bewust weet te maken van de zwaarte van de onderwerpen. De kracht van Wees onzichtbaar is de ongewone ‘gewoonheid’.’

VOLKSKRANT BOEKEN

Ontvang iedere vrijdagmiddag de boekennieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben. Inschrijven kan hier.

Boek van de week

In 1994 debuteerde de Franse schrijver Michel Houellebecq met De wereld als markt en strijd. Een paar jaar later volgde Elementaire deeltjes en werd hij beroemd. Donderdag verschijnt de Nederlandse vertaling van zijn nieuwe roman Serotonine door Martin de Haan, die in hartje Frankrijk woont. Deze week is hij op bezoek in Nederland. Ik at een kroketje met hem (want die hebben ze in Frankrijk niet) en we hadden het over wat fouten in Houellebecqs boek; de chronologie is een zootje, het perspectief klopt niet altijd en zo had De Haan nog een aantal dingen gevonden, waar de schrijver zelf dan lachend de schouders over ophaalt: et alors? Even goed is Serotonine een geweldig boek. Het is, 25 jaar na dato, min of meer een herneming van De wereld als markt en strijd, maar dan voller, beter, rijker, mooier. In het Betty Asfalt Complex in Amsterdam wordt zaterdag 23 maart een feest rond het boek georganiseerd, waar ook Martin de Haan bij aanwezig is.

null Beeld

Interview van de week

Deze week verschijnt Canaille, het derde deel uit de recente autobiografische reeks Odyssee van Jan Cremer. Arjan Peters sprak met hem over de kunst van het schrijven, wat hij deels met de pen doet en deels op de typemachine, een Triumph Gabriele, waarvan hij er zes heeft; aan computers doet hij niet: ‘Wát nou Google?’ Ook aan literatuur doet hij niet, als lezer dan. ‘Literatuur is aan mij niet besteed. Als je mij een roman ziet lezen, ben ik niet in orde. Geen geduld voor. Ik zie te veel zogenaamd mooie zinnen. Kwakzalversproza.’

schrijver en beeldend kunstenaar:

Jan Cremer

gefotografeerd op vrijdag 22 februari 2019 in Amsterdam,
voor bij een interview van Arjan Peters. Beeld Daniel Cohen
schrijver en beeldend kunstenaar:Jan Cremergefotografeerd op vrijdag 22 februari 2019 in Amsterdam,voor bij een interview van Arjan Peters.Beeld Daniel Cohen

Aanraders van de redactie

Wetenschappers hebben kritiek op de prominente plek die anti-vaccinatieboeken innemen op Bol.com. Waait de discussie over dubieuze boeken in onlineboekhandels van de Verenigde Staten over naar Nederland?

Een jonge vrouw heeft moeite haar plaats in de wereld te vinden, in de debuutroman van Evelien Vos. In onopvallende zinnetjes weet Vos het verdriet goed te treffen.

De Volkskrant Boekenraad

De tip van Robert-Jan Wesly van boekhandel De Tribune in Maastricht: David Vann, Heilbot op de maan.

‘Fans van David Vann zullen veel in zijn nieuwe roman herkennen: het verhaal van Legende van een zelfmoord, zijn debuut uit 2008, lijkt hier nog eens verteld te worden. Wie zich toen naar die afgrond liet sleuren, zal ook in Heilbot op de maan worden meegetrokken; maar Vann weet het verhaal van zijn eersteling zo te belichten dat er nog donkerdere schaduwen ontstaan. In zijn voorwoord schrijft Vann dat het boek een gesprek is tussen een zoon en een vader, ‘die door zijn zelfmoord niemand werd’, en dat is het; maar leest u vooral ook het dankwoord van de schrijver – dan weet u precies wat een uniek boek u gelezen hebt.’

null Beeld
Meer over