De StijlpastoorWessel de Jong en Wim Duisenberg

De moderne man heeft zijn eigen maakbaarheid ontdekt

Mannen leggen zich niet meer neer bij hun aftakeling, ziet Esquires hoofdredacteur Arno Kantelberg. Logisch, want goed haar en mooie tanden doen wonderen.

Wessel de Jong. Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Wessel de Jong.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

‘Haar is het belangrijkste’, zei James Brown ooit. ‘Daarna komen de tanden. A man got those two things, he’s got it all.’ Brown was niet te beroerd Moeder Natuur daarbij een handje te helpen. Hij had implantaten (hij moest wel: bij Papa’s got a brand new bag tuimelde zijn kunstgebit er bijkans uit), zijn wenkbrauwen waren getatoeëerd én hij had permanente eyeliner. Zijn ravenzwarte pompadoer? Die haren waren eigenlijk zo wit als de tanden van Gerard Joling. Waarmee ik meteen een brug heb geslagen naar het hier en nu, want ligt het aan mij, of heeft ineens iedereen zo’n Hollywood smile?

Gerard Reve vroeg voor tv-optredens altijd aan de – naar ik aanneem licht verbaasde – visagiste van dienst of zij zijn tanden even wilde tipp-exen. Reve zal niet geweten hebben dat die ironie door de realiteit zou worden ingehaald. Je hoeft de tv maar aan te knippen of je valt in een interview met een voetballer die een ‘esthetische gebitsbehandeling’ heeft ondergaan (lees: facings van helwit composiet heeft laten cementeren). Je lach lijkt uit een tekenfilm te komen, maar dat lijkt niemand te weerhouden, zelfs de voyante voetbalverslaggever Joep Schreuder niet. De moderne man heeft zijn eigen maakbaarheid ontdekt. (Disclaimer: Uw stijlpastoor bezit sinds kort een – gelukkig zeer tijdelijke – beugel.)

Wim Duisenberg. Beeld EPA
Wim Duisenberg.Beeld EPA

Van genoemde Gerard Joling mocht ik ooit de polaroids zien waarop het proces van zijn haarimplantatie nauwgezet was gedocumenteerd, beelden die tot op de dag van vandaag rondspoken door mijn geest. Joling heeft niettemin schoolgemaakt. Van Gerard Ekdom tot Ronald de Boer en van Arie Boomsma tot Lange Frans; de Nederlandse man accepteert zijn ontbladering niet meer. En ik begrijp dat wel. In het Oude Testament (Rechters 16:17) wordt de relatie tussen haar en ’s mans viriliteit reeds eh, haarfijn geduid.

Kijkt u ook eens naar Wessel de Jong hierboven, senior-­reporter bij het Journaal. Waarschijnlijk doen ze bij de NOS pokon in de koffie, want nergens in Hilversum tref je verslaggevers met beter haar. En ook niks niet gekocht, hè. Puur natuur. In tijdschrift Jan stuitte ik zelfs op een liefdesverklaring aan het haar van De Jong. ‘Weerbarstig’, was de term die daar liefkozend werd gebezigd, sowieso een beste eigenschap voor een journalist. Die moet iets hardnekkigs hebben, iets onwrikbaars. Het kapsel als kroon. En dan gaan de gedachten terug naar Wim Duisenberg, misschien wel de beste minister van Financiën die dit land gekend heeft. Een man wiens persoonlijkheid werd geroemd. Uiteraard, zeg ik dan met James Brown, da’s logisch, kijk naar dat haar.

Meer over